Κυριάκος Μητσοτάκης: προϋπολογισμός ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης

Κυριάκος Μητσοτάκης: προϋπολογισμός ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης

Ως σχέδιο που συνδυάζει την οικιακή ανάπτυξη με την κοινωνική αλληλεγγύη περιέγραψε τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στα νέα κρούσματα αστυνομικής βίας, ενώ άφησε αιχμή και κατά του Αντώνη Σαμαρά συμπεριλαμβάνοντας τα Ζάππειο στις κακές στιγμές της προηγούμενης δεκαετίας. Επίσης απέφυγε να αναφερθεί στο Μακεδονικό και στις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό. Στην αρχή της ομιλίας του φάνηκε εκνευρισμένος, κάτι που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις οφειλόταν στην αρνητική δημοσιότητα από τα νέα αστυνομικά επεισόδια σε βάρος πολιτών, που επισκίασε την συζήτηση του προϋπολογισμού.

Δίνοντας το στίγμα του είπε ότι με τον προϋπολογισμό υλοποιεί αυτά που είχε πει ότι “Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας”. Κάνοντας απολογισμό των πρώτων μηνών του είπε ότι αποτυπώνεται σε 32 σχέδια νόμου τα οποία ψηφίστηκαν και προβλέπουν ρυθμίσεις για όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής: Την οργάνωση του Κράτους, τη μείωση των φόρων, την τόνωση των επενδύσεων, μέχρι την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια και τους δρόμους. Σε ένα νέο Σύνταγμα…Μέσα στο πρώτο 5μηνο η Κυβέρνηση κάλυψε το δημοσιονομικό κενό το οποίο παραλάβαμε…Μειώσαμε νωρίτερα -από όσο αναμενόταν- τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Ένα μέτρο, που ανακούφισε 7,2 εκατομμύρια νοικοκυριά. Νωρίτερα καταβλήθηκε, φέτος, και το επίδομα θέρμανσης. Το αυξήσαμε 2 φορές, για να μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν περισσότεροι δικαιούχοι, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα σχεδόν 300.000 ευάλωτα νοικοκυριά παίρνουν έκτακτη χριστουγεννιάτικη ενίσχυση. Και με το νέο Φορολογικό νομοσχέδιο όλες οι επιχειρήσεις, όχι μόνο οι μεγάλες και οι μικρές, θα πληρώνουν, στο εξής, λιγότερο φόρο. Σε ένα δεύτερο μέτωπο, καταργήθηκαν επιτέλους τα Capital controls, που φυλάκισαν τη χώρα  για 4 χρόνια.  600.000 καινούργιοι δανειολήπτες μπήκαν στο νέο καθεστώς ρυθμίσεων. Δρομολογήθηκε η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων με το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ». Μεγάλες επενδύσεις, όχι μόνο το Ελληνικό, απεγκλωβίστηκαν και δόθηκε νέα ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Αποπληρώθηκε, επίσης, το ακριβό τμήμα των δανείων του Δ.Ν.Τ.. Η Δ.Ε.Η. σώθηκε και προχωρά απελευθερωμένη σε ένα αισιόδοξο μέλλον πάντα όμως υπό κρατικό έλεγχο.

Επανέλαβε ότι μετά τη ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας θα “διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε τη μείωση των πλεονασμάτων το 2021”.

Αναφέρθηκε στους στόχους του Προϋπολογισμού: “Η ανάπτυξη θα φτάσει  το 2,8% στο τέλος του 2020.  Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το Α.Ε.Π. θα προσεγγίσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην απασχόληση ο στόχος μας είναι να έχουμε 100.000 λιγότερους ανέργους”.

Έκανε επιδερμική αυτοκριτική λέγοντας ότι “θα είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθεί ότι σε ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο ανάταξης της χώρας δεν θα σημειωθούν λάθη. Θα είμαι ο πρώτος που θα σπεύσει να τα θεραπεύσει. Ποτέ, όμως, δεν θα συμψηφίσω τις λίγες, μικρές αστοχίες μας με τα πολλά και μεγάλα σφάλματα του χθες…Και ξέρω ότι μέχρι στιγμής οι μισθωτοί, ειδικά αυτοί με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, δεν έχουν ωφεληθεί τόσο από τις πολιτικές μας στο βαθμό που ίσως θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς μήνα με το μήνα εντός του 2020 θα δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός στόχος, δεσμεύομαι ότι το 2020 επιτέλους, ξεκινά, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης”.

Απέφυγε πάντως να ορίσει τη μεσαία τάξη και την προσδιόρισε κοινωνικά λέγοντας ότι “είναι όλοι αυτοί που συνήθως ντύνονται απλά, όμως ξέρουν και να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει”.  Αναφέρθηκε στα αμυντικά προγράμματα σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις: “ο φετινός προϋπολογισμός αποκτά και μια διάσταση εθνικής συμβολής σε μία συγκυρία έντονης γεωστρατηγικής  αστάθειας. Αλλά και προκλήσεων, έντονων προκλήσεων, από τους εξ Ανατολών γείτονές μας. Γι΄ αυτό και προβλέπει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών, την ανανέωση του εξοπλισμού των υποβρυχίων μας. Και όχι μόνο”. Διευκρίνησε ότι η ένταση της διπλωματικής μας δράσης συνεχίζεται αμείωτη και πρόσθεσε ότι προσυπογράφει την συναινετική προσέγγιση του αρχήγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ελληνοτουρκικά ο οποίος όμως μίλησε και για παραπομπή στην Χάγη.  απόλυτα αυτή την προσέγγιση. Δεν διέκρινα σε αυτά τα οποία είπε και σε

Διεμήνυσε δε την αταλάντευτη θέση μας: “Η Ελλάδα μένει πιστή και στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά δεν εκχωρεί και τίποτα. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις της είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία. Έκλεισε ζητώντας από την αντιπολίτευση “να μας ασκήσετε τεκμηριωμένη κριτική μακριά από τις ακρότητες του παρελθόντος” ενώ αναφέρθηκε στην προχθεσινή εκδήλωση προς τιμήν του του Γάλλου Μπενουά Κερέ όπου “πέρασαν σαν καλειδοσκόπιο μπροστά μου εικόνες μιας τραυματικής δεκαετίας. Από τις προσφυγές στα μνημόνια, μέχρι την ένταση και τον κοινωνικό διχασμό στο Ζάππειο, από τα δημοψηφίσματα, μέχρι τον πόνο τον οποίο βίωσε η ελληνική κοινωνία συνολικά”./ibna