Το Κοσσυφοπέδιο απορρίπτει την πρόταση για τη Μίνι-Σένγκεν των Βαλκανίων

Το Κοσσυφοπέδιο απορρίπτει την πρόταση για τη Μίνι-Σένγκεν των Βαλκανίων

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci απέρριψε πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού Edi Rama να συμμετάσχει στη βαλκανική εκδοχή της Σένγκεν που ξεκίνησε από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία. Ο Thaci δήλωσε ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στην πρωτοβουλία λόγω των πολιτικών της Σερβίας κατά της κρατικής υπόστασης του Κοσσυφοπεδίου.

Οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας Edi Rama και Zoran Zaev και ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic πρόκειται να συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στα Τίρανα σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας μίνι Σένγκεν στα Βαλκάνια που θα ήρε τα εμπόδια για το ελεύθερο εμπόριο και την μετακίνηση ανθρώπων στην περιοχή. Αλλά η πρωτοβουλία αυτή βρίσκει το Κοσσυφοπέδιο αντίθετο.

Ο Πρόεδρος Thaci σε δημοσίευμα στο Facebook την Τετάρτη δήλωσε ότι απέρριψε την πρόσκληση του Rama. Το Κοσσυφοπέδιο είχε μποϊκοτάρει και τις δύο άλλες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Thaci ανέφερε ότι η υποστήριξη και η αμοιβαία συνεργασία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας είναι φυσική και αιώνια. “Αλλά σε αντίθεση με τη Δημοκρατία της Αλβανίας, η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια στην εδραίωση της κρατικής εξουσίας της. Δυστυχώς, τα βασικά εμπόδια προέρχονται από τη Σερβία, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο και συνεχώς να υπονομεύει τις προσπάθειες οικοδόμησης κράτους μας», έγραψε ο Thaci.

Ο ίδιος είπε ότι με δεδομένη την άρνηση της Σερβίας να παραδεχτεί τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, τέτοιες πρωτοβουλίες φαίνονται “εντελώς μάταιες”.

Σύμφωνα με τον Thaci, η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο. «Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα δύο κράτη δεν θέλουν καλές σχέσεις γειτονίας και συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο. Επομένως, εφόσον δεν υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση με αυτά τα κράτη, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά την περιφερειακή συνεργασία. Εξάλλου, το Κοσσυφοπέδιο στοχεύει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και οι φιλοδοξίες του δεν είναι να ενταχθεί σε πειραματικές περιφερειακές πρωτοβουλίες, οι οποίες αποτελούν παράγωγο της ανικανότητας της ΕΕ να ανοίξει τις πόρτες της για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Thaci.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου είπε ότι οι περιστάσεις που εμπόδισαν τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Νόβι Σαντ και τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα δεν έχουν αλλάξει. «Εγώ, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, εκ μέρους των κρατικών θεσμικών οργάνων, απέρριψα την πρόσκληση για την τρίτη συνάντηση αυτού του περιφερειακού μορφότυπου που λαμβάνει χώρα στα Τίρανα», κατέληξε ο Thaci./ibna