Τσίπρας: Βέτο σε ΕΕ για κυρώσεις και σε αμερικανικές βάσεις για EastMed

Τσίπρας: Βέτο σε ΕΕ για κυρώσεις και σε αμερικανικές βάσεις για EastMed

Στην εξωτερική πολιτική αναφέρθηκε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της τοποθέτησης του στη συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2020.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σωστή την πολιτική του Ελσίνκι, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του σ αυτό το πνεύμα πρωτοστάτησε το 2015-2016 στην οικοδόμηση ευρωτουρκικής σχέσης με σκοπό τη διαχείριση του προσφυγικού, την επίλυση του Κυπριακού και την προώθηση των διερευνητικών και του διαλόγου των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι  «Αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια. Ιστορικό λάθος της γενιάς μας να αποφασίσουμε ότι αφού αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια, δεν πρέπει να υπάρχει και η Ελλάδα του διαλόγου, των αξιών και του διεθνούς δικαίου», σημειώνοντας ότι είναι λάθος «να επαναπροωθούμε πρόσφυγες στη θάλασσα, να διαρρέουμε άκρως απόρρητους όρους εμπλοκής του Πολεμικού Ναυτικού, να τερματίζουμε στην πράξη τον διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

«Η Ελλάδα του 2020 να μείνει σταθερή στην ευρωπαϊκή πυξίδα του 1999 και όχι να ακολουθήσει την Τουρκία στον κατήφορο του 20ου αιώνα. Αυτό πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός, ο φίλος τουρκικός λαός και οι δημοκρατικές δυνάμεις στις δύο ακτές του Αιγαίου» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τρεις άξονες που πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χρειάζεται « πρώτον, αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα στηρίξουμε, όπως κάναμε με F16 οποιαδήποτε στοχευμένη και καθαρή προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να εγγυηθούν και σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουν την παραμικρή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Δεύτερον, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρας, χρειάζεται ενεργητική διπλωματία που για μια ακόμη φορά ενσωματώνει τα ελληνικά συμφέροντά σε ευρωτουρκικό πλαίσιο. Σημειώνοντας ότι όπως λειτούργησε η ελληνική διπλωματία με το Ελσίνκι και το προσφυγικό, έτσι θα πρέπει και σήμερα να λειτουργήσει με τις κυρώσεις, ενώ αν χρειαστεί να τεθεί βέτο από την ελληνική πλευρά για την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Αναφερόμενος στις αντιφατικές δηλώσεις για τα ΜΟΕ, όπως συνέβη πριν την συνάντηση Μητσοτάκη Erdogan και τις κυρώσεις, με τις αντιφατικές δηλώσεις Δένδια Βαρβιτσιώτη, σημείωσε ότι κάνουν κακό.

Επιπροσθέτως παρότρυνε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να πάρει σαφές μήνυμα από τον  Trump κατά την επίσκεψη του τον Ιανουάριο στην Ουάσιγκτον, ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί, αλλιώς να μην προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Τέλος ως τρίτο άξονα ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές τις οποίες απέρριπτε ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan από το 2016 κι αν αποτύχουν οι διερευνητικές προσφυγή στη Χάγη./ibna