Κοσσυφοπέδιο: H Μέρκελ πιο δημοφιλής, οι ΗΠΑ κορυφαίος εταίρος

Κοσσυφοπέδιο: H Μέρκελ πιο δημοφιλής, οι ΗΠΑ κορυφαίος εταίρος

Μια μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών της Πρίστινα, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αποκαλύπτει ότι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θεωρούν τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ως τις τρεις βασικές χώρες εταίρους.

Όσον αφορά τους πιο δημοφιλείς παγκόσμιους ηγέτες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel θεωρείται σαφώς ο πιο σημαντικός ηγέτης για τους Κοσοβάρους με ποσοστό 53%, αφήνοντας δεύτερο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump με 17% θετικές γνώμες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κατέλαβε την τρίτη θέση, με την έγκριση του 15,7% των Κοσοβάρων.

Σημειώνεται πως το 87% των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου προτιμά τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ωστόσο μόνο το 4,3% του συνόλου των πολιτών της χώρας απάντησε υπέρ του.

Η Ρωσία χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη χώρα όσον αφορά την ικανότητα άσκησης θετικών εξωτερικών σχέσεων και συμβολής στην παγκόσμια ειρήνη, ενώ η Γερμανία έλαβε τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία για τη συμπεριφορά της σε σχέση με άλλες χώρες.

Η έκθεση τονίζει ότι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθούν να θεωρούν το ΝΑΤΟ ως τον σημαντικότερο οργανισμό που παρέχει ασφάλεια στη χώρα.

«Το ΝΑΤΟ οδηγεί την κούρσα με περίπου 60%, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η δεύτερη με μόλις 20%. Ωστόσο, σε άλλες ερωτήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μια θετική βαθμολογία, δηλαδή όταν ρωτήθηκαν οι πολίτες πώς αξιολογείτε σήμερα την προσέγγιση της ΕΕ έναντι του Κοσσυφοπεδίου, η απόλυτη πλειοψηφία την αξιολόγησε ως μια θετική προσέγγιση».

Σε περιφερειακό επίπεδο, το 82,9% των Κοσοβάρων τάσσεται υπέρ της Αλβανίας ως κύριο οικονομικό εταίρο στα Δυτικά Βαλκάνια, με το 9,5% να επιλέγει τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ η Σερβία έρχεται τρίτη με 3,9%.

Το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών της Πρίστινας ανέφερε επίσης ότι η διάθεση των πολιτών όσον αφορά πιθανή επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας μετριάζεται, ενώ λίγοι πολίτες πιστεύουν ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί το 2020, με την πλειοψηφία να ελπίζει ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε μια περίοδο 3 ετών./ibna