Στη Βουλή προς ψήφιση ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020

Στη Βουλή προς ψήφιση ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 εισέρχεται στην τελική ευθεία στο κοινοβούλιο σήμερα, καθώς οι Έλληνες βουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν σήμερα για τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης.

Η ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό θεωρείται παραδοσιακά ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να εξασφαλίσει. Αυτός είναι ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός στη Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι το κόμμα ήρθε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα απευθυνθούν στο Σώμα.

Δημοσιεύματα που βασίζονται σε κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπαινισσόταν την Τρίτη ότι υπάρχει πιθανότητα να ανακοινωθούν «θετικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον Πέτσα, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 που κατατέθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη “είναι ο πρώτος που σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας μας στο μέλλον […] όχι μόνο δεν επιβάλλει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα αλλά μειώνει τα βάρη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, έχοντας ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να δουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους”.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει την οικονομία το επίκεντρο της διακυβέρνησής της, καθώς επιδιώκει να μειώσει τους φόρους, να προωθήσει την ανάπτυξη, να προσελκύσει επενδύσεις και να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας να ανακάμψει από μια παρατεταμένη κρίση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε εν τω μεταξύ με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Christine Lagarde στη Φραγκφούρτη την Τρίτη. Μεταξύ άλλων, ο Μητσοτάκης παρουσίασε σχέδια για τη μείωση των επισφαλών δανείων κατά 30 δισ. ευρώ.

«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και εγώ σήμερα συζητήσαμε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Χαίρομαι που βλέπω την ανάκαμψη και είμαι βέβαιη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας», γράφει η Lagarde στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter./ibna