Οι Βαλκανικές χώρες παρουσιάζουν έλλειμμα δύναμης «κοινωνικού κεφαλαίου»

Οι Βαλκανικές χώρες παρουσιάζουν έλλειμμα δύναμης «κοινωνικού κεφαλαίου»

Μια διεθνής αξιολόγηση της ευημερίας ανά χώρα παρουσίασε ανάμεικτα αποτελέσματα για τις χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο δείκτης ευημερίας Legatum για το 2019, που καταρτίζεται από το σεβαστό Ινστιτούτο Legatum, καλύπτει 167 χώρες και βασίζεται σε δώδεκα συνιστώσες ή «πυλώνες» που συνθέτουν την αίσθηση και την απόδειξη της ευημερίας κάθε έθνους.

Αυτοί οι πυλώνες είναι: η ασφάλεια και η σιγουριά, η προσωπικές ελευθερίες, η ποιότητα της διακυβέρνησης, το κοινωνικό κεφάλαιο (δηλαδή η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, η δύναμη των σχέσεων, οι κοινωνικοί κανόνες και η συμμετοχή των πολιτών), το επενδυτικό περιβάλλον, οι επιχειρηματικές συνθήκες, η πρόσβαση στην αγορά και τις υποδομές, η οικονομική ποιότητα – δηλαδή πόσο βιώσιμη είναι η δημιουργία πλούτου, οι συνθήκες διαβίωσης, πόσο υγιείς είναι οι άνθρωποι, πρόσβαση στην εκπαίδευση, αποτελέσματα και ποιότητα, το φυσικό περιβάλλον.

Η Βαλκανική χώρα με τη υψηλότερη θέση στον δείκτη είναι η Σλοβενία, η οποία βρίσκεται στην 27η θέση, ακριβώς όπως πέρυσι.

Η χώρα σημειώνει ιδιαίτερα υψηλό δείκτη φυσικού περιβάλλοντος, που την κατατάσσει στην εντυπωσιακή τέταρτη θέση, πίσω από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία.

Στην 34η θέση βρίσκεται η Κύπρος, μια χώρα που κατατάσσεται αρκετά χαμηλά σε σχέση με το κοινωνικό κεφάλαιο (81η), καθώς και το φυσικό περιβάλλον (79ο).

Η Ελλάδα έρχεται 42η, με μια ιδιαιτέρως κακή κατάταξη (114ο) για το κοινωνικό κεφάλαιο. Βρίσκεται όμως υψηλά (29ος) όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον και την άμεση επίδρασή του στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Η κατάσταση είναι αρκετά παρόμοια με την Ελλάδα για την Κροατία, η οποία κατατάσσεται 45η, τη Ρουμανία 47η και τη Βουλγαρία στην 49η θέση.

Το Μαυροβούνιο, το οποίο ακολουθεί στην 50η θέση έχει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά το κοινωνικό κεφάλαιο (73ο), αλλά υστερεί από τις άλλες βαλκανικές χώρες όσον αφορά τις συνθήκες των επιχειρήσεων και τη γενική υγεία.

Η Σερβία στην 52η θέση μοιάζει με την Ελλάδα, την Κροατία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στις περισσότερες μετρήσεις του δείκτη, ενώ στην 54η θέση η Βόρεια Μακεδονία έχει ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία στις προσωπικές ελευθερίες και την εκπαίδευση.

Οι κακές βαθμολογίες στην οικονομική ποιότητα και το κοινωνικό κεφάλαιο ρίχνουν την Αλβανία στην 65η θέση, ενώ η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έρχεται 70η, με πολύ κακές βαθμολογίες όσον αφορά τις προσωπικές ελευθερίες, τη διακυβέρνηση, τις συνθήκες των επιχειρήσεων, την υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για την Τουρκία, η οποία κατατάσσεται στην 91η θέση, βρίσκεται στην «κόκκινη» ζώνη βαθμολογίας για την ασφάλεια και την ασφάλεια (149η), τις προσωπικές ελευθερίες (146η) και το κοινωνικό κεφάλαιο (147ο)./ibna