Marković: Το Μαυροβούνιο δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ατζέντας

Marković: Το Μαυροβούνιο δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ατζέντας

«Μόνο με έναν συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο από τον οποίο κάποιος μαθαίνει και ωριμάζει, πρέπει να είναι η νέα κινητήρια δύναμη της κοινωνίας μας, όχι ο περιορισμός, η αποκλειστικότητα και η μονομερής προσέγγιση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Duško Marković στο στρογγυλό τραπέζι «Συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και ΜΚΟ στην ένταξη στην ΕΕ επεξεργασία, διαδικασία».

Η συνέχιση του διαλόγου, όπως πρόσθεσε, βελτιώνεται καθημερινά και σημείωσε ότι «χαίρεται που έχουμε ξεπεράσει μερικές από τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν στην προηγούμενη συνάντησή μας». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι βασικοί επικριτές των πολιτικών και των αποτελεσμάτων της κυβέρνησης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν ήρθαν σε αυτή τη συνάντηση.

Ο κ. Marković επεσήμανε ότι μέσω πολλών νομοθετικών δραστηριοτήτων το Μαυροβούνιο μπόρεσε να βελτιώσει αισθητά το περιβάλλον για τον τομέα των ΜΚΟ. Αυτό το έτος, 3,5 εκατ. ευρώ διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για σχέδια ΜΚΟ. Η τάση αύξησης της δημοσιονομικής στήριξης στο έργο των ΜΚΟ είναι εμφανής, έτσι τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση έχει συγχρηματοδοτήσει 69 έργα ΜΚΟ συνολικού ποσού 1,2 εκατ. ευρώ.

«Από την αρχή της διαπραγματευτικής διαδικασίας, το Μαυροβούνιο έχει πάρει τη θέση ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι ειλικρινής και διαφανής. Όχι μόνο είμαστε η μόνη χώρα που θα φέρει τον πολιτικό τομέα σε ομάδες εργασίας, αλλά δεν προωθήσαμε τις ατέλειες και τα προβλήματά μας κάτω από το χαλί, τις βάζαμε στο τραπέζι. Για να συζητήσουμε και να βρούμε την καλύτερη και εφαρμόσιμη λύση για την κοινωνία του Μαυροβουνίου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν δίκαιο να καταχραστεί η προσέγγιση αυτή και να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες για την επίτευξη κάποιων άλλων στόχων ή βραχυπρόθεσμων πολιτικών σημείων.

Ο Marković επανέλαβε ότι το Μαυροβούνιο έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ατζέντας του και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την ένταξη στην ΕΕ. Σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι αμφίδρομες, ο ίδιος είπε ότι το Μαυροβούνιο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ΕΕ και αυτό ενθαρρύνεται από την εκλογή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είπε ότι, σύμφωνα με τα μηνύματα, η διεύρυνση επιστρέφει στο επίκεντρο της πολιτικής στις Βρυξέλλες.

«Κατανοούμε το σημερινό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αλλά αυτό που θέλουμε είναι η ευρωπαϊκή ηγεσία στα Δυτικά Βαλκάνια και όχι ο καθένας που δεν μοιράζεται τίποτα ούτε ανήκει στο ευρωπαϊκό σύστημα αξιών, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, τόνισε ότι το επίκεντρο των προσπαθειών της χώρας εξακολουθεί να είναι η οικοδόμηση ενός σταθερού και ισχυρού συστήματος κράτους δικαίου, ως ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατικής κοινωνίας του Μαυροβουνίου.

«Μια σημαντική επιβεβαίωση των προσπαθειών μας είναι τα πρόσφατα νέα ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε την έκθεση για την τήρηση των ενδιάμεσων σημείων αναφοράς για το κεφάλαιο 8, το οποίο αποτελεί ένα βήμα προς το άνοιγμα του μόνο εναπομένοντος κεφαλαίου», ανέφερε ο Marković .

Η σημερινή συνάντηση με τις ΜΚΟ είναι η τρίτη συνάντηση φέτος όπου ο πρωθυπουργός Marković μίλησε απευθείας με εκπροσώπους του τομέα. Η στρογγυλή τράπεζα οργανώνεται στο πλαίσιο του έργου eu4me, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υλοποιείται από το UNDP στο Μαυροβούνιο.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο, Aivo Orav, δήλωσε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχίσει να λειτουργεί και ότι ήταν σημαντική για όλες τις υποψήφιες χώρες. Πρόσθεσε ότι ενώ υπήρχαν μερικά μικτά μηνύματα από την ΕΕ, η διαδικασία διεύρυνσης συνεχίστηκε και τα νέα για το κεφάλαιο 8 ήταν ένα μήνυμα γι ‘αυτό.

«Αν η ΕΕ υποσχεθεί κάτι, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα την εκπληρώσει», δήλωσε ο Πρέσβης Orav, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για το Μαυροβούνιο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Οι εκπρόσωποι του πολιτικού τομέα επαίνεσαν την προσέγγιση του Πρωθυπουργού να μιλήσει άμεσα μαζί τους και εξέφρασαν ορισμένες απόψεις και προτάσεις σχετικά με τα κεφάλαια στα οποία συμμετέχουν, κυρίως στον τομέα του κράτους δικαίου και της γεωργίας./ibna