Erdogan: «Οι Ευρωπαίοι βύθισαν σκάφη στη Μεσόγειο με πρόσφυγες»

Erdogan: «Οι Ευρωπαίοι βύθισαν σκάφη στη Μεσόγειο με πρόσφυγες»

Στην ομιλία του στο Διεθνές Φόρουμ για το προσφυγικό ο Recep Tayyip Erdogan επιτέθηκε στην Ε.Ε και ισχυρίστηκε πως πρότειναν να βυθίζονται σκάφη για να σταματήσει το προσφυγικό κύμα.

᾽᾽Οι Ευρωπαίοι λανθασμένα σκέφτηκαν πως η Ευρώπη θα προστατευτεί απο το προσφυγικό με συρματοπλέγματα. Μάλιστα ήρθαμε αντιμέτωποι και με προτάσεις για να βυθιστούν τα φουσκωτά τα οποία ήταν γεμάτα με πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Μάλιστα τρυπούσαν τα σκάφη και βύθιζαν τους πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου ᾽᾽υποστήριξε το τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στη Γενεύη.

“Αντιμετωπίζουμε κι άλλα. Όπως αυτή την περίοδο από το Αφγανιστάν πρόσφυγες περνούν στο Ιράν για να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Και εμείς τι  κάνουμε; Αναγκαζόμαστε να τους στέλνουμε πίσω στο Αφγανιστάν᾽᾽ τόνισε ο Erdogan.

Εντύπωση προκάλεσε άλλωστε πως ο τούρκος πρόεδρος πρότεινε τη συνεκμετάλλευση του πετρελαίου της Συρίας υπέρ των προσφύγων ᾽᾽Στα σύνορα μας με τη Συρία δημιουργήσαμε μια ζώνη ασφαλείας μήκους 120 χιλιομέτρων και βάθους 30 χιλιομέτρων κι έτσι καθαρίσαμε από τις τρομοκρατικές οργανώσεις έκτασης 8200 τετρ. χιλιομέτρων. Κι εγώ κάνω ένα κάλεσμα. Ελάτε να εκμεταλλευτούμε  μαζί το πετρέλαιο το οποίο βρίσκεται σε εκείνες τις πετρελαιοπηγές᾽᾽δήλωσε ο Erdogan στην ομιλία του στη  Γενεύη.

Τηλεφωνική συνομιλία Putin-Erdogan με φόντο τη Λιβύη

Η επιτροπή Εξωτερικής πολιτικής του Τουρκικού Κοινοβουλίου ενέκρινε την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν σίγουρη η προετοιμασία της Άγκυρα για αποστολή δυνάμεων στην Τρίπολη που θα υποστηρίξουν το καθεστώς Al-Sarraj.

Ωστόσο πριν από οποιαδήποτε τέτοια κίνηση ο Erdogan προτίμησε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Vladimir Putin που μέχρι σήμερα στηρίζει τον στρατηγό Haftar που καταπολεμάει τον Sarraj. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση οι δυο ηγέτες συνομίλησαν κυρίως για τα ζητήματα της Λιβύης και της Συρίας αλλά και τα περιφερειακά ζητήματα. Αναλυτές όμως εκτιμούν πως ο  πρόεδρος της Ρωσίας μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας ξεκίνησαν συνομιλίες για να ξεκινήσουν το ῎παζάρι´´ στη Λιβύη. Άλλωστε με τον ίδιο τρόπο επικοινωνούσαν και συνεχίζουν να το κάνουν στο ζήτημα της Συρίας και έχει βρεθεί μια ισορροπία που ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας θα συζητήσει τον ερχόμενο μήνα με τον Erdogan το σχέδιο της Τουρκίας να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. «Η Ρωσία … υποστηρίζει οποιεσδήποτε προσπάθειες και μεμονωμένες χώρες σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσεων στη (λιβυκή) κρίση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε πως ο Putin θα επισκεφθεί την Τουρκία τον ερχόμενο Ιανουάριο όπως είχε αναφέρει άλλωστε και ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας.

Αν δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό των δυο ηγετών ο Putin θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει ο Erdogan το 2020. Επίσης ο Putin κατέχει το ρεκόρ τηλεφωνικών συνομιλιών και συναντήσεων του τούρκου προέδρου με ξένους ηγέτες.

Πληροφορίες για ενστάσεις της Αιγύπτου για τη Συμφωνία Λιβύης Τουρκίας

Με επιστολή της προς τον ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας και ζητά να μην πρωτοκολληθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πάντως  αναλυτές εκτιμούν πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι αρμόδια να αρνηθούν μια συμφωνία ανάμεσα σε δυο κράτη , αναγνωρίζουν αυτή του Sarraj ως επίσημη κυβέρνηση, και συνήθως απλά ενδέχεται να καθυστερήσουν μερικές εβδομάδες να δώσουν αριθμό πρωτοκόλλου χωρίς αυτό να αλλάζει κάτι στην συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης./ibna