Βουλγαρία: Προηγείται το GERB με βραχεία κεφαλή του BSP

Βουλγαρία: Προηγείται το GERB με βραχεία κεφαλή του BSP

Έρευνα της Alpha Research στη Βουλγαρία κατέγραψε προβάδισμα για το GERB στη πρόθεση ψήφου με ποσοστό 21,7% έναντι 18,2% που λαμβάνει το BSP. Αντίστοιχα ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος GERB Boyko Borissov με 29,6% εξακολουθεί να προηγείται ως καταλληλότερος της Cornelia Ninova του BSP που λαμβάνει 20,8%.

Το νεοσύστατο κόμμα του Slavi Trifonov λαμβάνει 8,6% καταλαμβάνοντας την Τρίτη θέση μπροστά από το MRF που λαμβάνει 7,8%.

Η έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 5-12 Δεκεμβρίου καταγράφει πτώση στην υποστήριξη των εθνικιστικών κομμάτων για το 2019 καθώς το VMRO-NFSB λαμβάνει 5,3% ενώ το κόμμα ΑΤΑΚΑ 1,4%. Αντίστοιχη είναι και η πτώση στην αποδοχή των ηγετών των εθνικιστικών κομμάτων καθώς ο Krasimir Karakachanov από 22,5% λαμβάνει 18,9%, ο Valery Simeonov παραμένει στο 9,1% και ο Volen Siderov λαμβάνει 6,4%.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev συνεχίζει να απολαμβάνει την θετική γνώμη των Βούλγαρων πολιτών με 48% από 50% έναντι 15% αρνητικής γνώμης.

Η κυβέρνηση, μετά από αρκετούς μήνες αρνητικής τάσης στις αποτιμήσεις, ανακτά μερικές από τις χαμένες θέσεις στο τέλος του έτους. Οι θετικές απόψεις αυξήθηκαν από 13% στην αρχή του έτους στο 19% στο κλείσιμο της χρονιάς, ενώ οι αρνητικές μειώθηκαν κατά δέκα μονάδες – από 51% σε 41%. Ο Πρωθυπουργός Boyko Borissov εξουδετερώνει επίσης κάποια από τη δυσπιστία στο πρόσωπο του καθώς οι αρνητικές γνώμες από 39% έπεσαν στο 30%.

Το Κοινοβούλιο εξακολουθεί να είναι το πλέον επικριθέν θεσμικό όργανο με 10% θετικές γνώμες και 51% αρνητικές./ibna