Η κυβέρνηση εξετάζει περαιτέρω μέτρα ανακούφισης

Η κυβέρνηση εξετάζει περαιτέρω μέτρα ανακούφισης

Η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 συνεχίστηκε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, πριν από την ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης, στην οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ηγέτες  της αντιπολίτευσης θα απευθυνθούν στο Σώμα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τη Δευτέρα, οι βουλευτές της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας ακούστηκαν αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία το επόμενο έτος, ενώ υποδείξεις έγιναν για περαιτέρω μέτρα ανακούφισης και φορολογικές περικοπές.

Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν να αναφέρουν τις αδυναμίες στην οικονομική πολιτική και τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης. Η κοινή συνισταμένη των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση φαίνεται να «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης στοχεύουν τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενοι στις αντιληπτές ομοιότητες των οικονομικών πολιτικών της σημερινής και της προηγούμενης διοίκησης.

Εν τω μεταξύ, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν σχέδια να επιδιώξουν την επαναδιαπραγμάτευση το επόμενο έτος των κύριων στόχων του πλεονάσματος της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε στο κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια θα ενισχυθεί από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, την πρόωρη εξόφληση δαπανηρών δανείων από το ΔΝΤ και τη χρήση κερδών από ελληνικά ομόλογα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Επιπλέον, προτάθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει περαιτέρω μείωση του μη δημοφιλούς φόρου ακίνητης περιουσίας της ENFIA. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε στους βουλευτές ότι “τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα το επόμενο έτος”, όσον αφορά τις πληρωμές φόρου ακίνητης περιουσίας, υπονοώντας περαιτέρω περικοπές.

Αντιπροσωπεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σταθεροποιεί την ιδεολογία της διάσωσης στη χώρα και παρατείνει τη λιτότητα, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται ο πολιτισμός που χρεοκόπησε τη χώρα./ibna