Οι παράπλευρες απώλειες των ελληνοτουρκικών στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι παράπλευρες απώλειες των ελληνοτουρκικών στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε δύσκολο γρίφο εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το θέμα της εκλογής, Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς μάλιστα συγχέεται με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Οι περί τον κ. Μητσοτάκη, διέρρεαν αρχικά, μεταφέροντας ή διερμηνεύοντας την βούλησή του, ότι σκέπτεται ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής εκτός του πολιτικού συστήματος, κατά προτίμηση γυναίκα, που να συμβολίσει στον ανώτατο πολιτειακό θώκο την δική του διακυβέρνηση. Κάπως έτσι έμεναν εκτός των υπολογισμών τα πολιτικά πρόσωπα. Στην πορεία, οι ίδιοι μεταφορείς ή ερμηνευτές της σκέψης του, διακινούσαν ότι αποκλείονται από τις πιθανές επιλογές του, κομματικές υποψηφιότητες, κυρίως ως απάντηση για τον Αντώνη Σαμαρά. Η τελευταία διαρροή είναι ότι “ο πρόεδρος θα πάρει την απόφαση μόνος του στο βουνό που θα είναι για Χριστουγεννιάτικες διακοπές, όπως έχει πει, αλλά προσανατολίζεται σε πολιτικό πρόσωπο”, και εξηγούσαν περαιτέρω ότι “η κρίσιμη κατάσταση περί τα ελληνοτουρκικά υπαγορεύει στον πολιτειακό θεσμό να είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία και διεθνείς επαφές, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας και των διεθνών επιπλοκών της. Από την στιγμή που βάζει στην συνάρτηση τα πολιτικά πρόσωπα εκ των πραγμάτων στον κατάλογο των υποψηφίων μπαίνουν, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος -που έχει χειριστεί δύσκολες καταστάσεις και κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας του όπως στην επίσκεψη Erdogan- και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί από τη ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς.

Τα πράγματα περιπλέκονται μετά το άρθρο Σημίτη στα ΝΕΑ ο οποίος, ωσάν να δήλωνε υποψήφιος όπως έχει ακουστεί και επισήμως από την Φώφη Γεννηματά, υποστήριξε ότι επί της δικής του κυβέρνησης, με την Συμφωνία του Ελσίνκι, είχε δρομολογηθεί λύση με παραπομπή της βασικής ελληνοτουρκικής διαφοράς στην Χάγη και ότι η λύση αυτή τελικά δεν ευδοκίμησε, επειδή άλλαξε στρατηγική ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία, (ο Κώστας Καραμανλής), χωρίς όμως στο άρθρο του να τον κατονομάζει. Τον κατονόμασε όμως με έναν επιθετικό τίτλο η εφημερίδα συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη. Τα φιλικά στον κ. Καραμανλή Μέσα Ενημέρωσης αντέδρασαν επιθετικά προς τον κ. Σημίτη. Ωστόσο στους παροικούντες την γαλάζια Ιερουσαλήμ δεν διέφυγε της προσοχής ότι τον κ. Καραμανλή τον ενέπλεξε ονομαστικά με τον τίτλο η καλή εφημερίδα. Σημειώνουν δε ότι ο ιδιοκτήτης διαθέτει καλές σχέσεις και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τον Αντώνη Σαμαρά. Παρότι οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν είναι στις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία, ο ίδιος δεν εγκαταλείπει. Στην πραγματικότητα με τον θόρυβο που προκλήθηκε και την αναδρομική αντιπαράθεση Σημίτη-Καραμανλή μειώνονται -αν δεν καίγονται- οι πιθανότητες και των δύο, προς όφελος βέβαια του Μεσσήνιου πολιτικού. Ο  κ. Σαμαράς παίζει σκληρό παιχνίδι, αφενός έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, αν είναι η τελική πρόταση του κ. Μητσοτάκη -που τις τελευταίες ημέρες μάλιστα κερδίζει έδαφος- και αφετέρου έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, από το βήμα του 13ου Συνεδρίου για τα εθνικά θέματα και για το μεταναστευτικό. Θα μπορεί στην συνέχεια όταν θα κάνει δύσκολη την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν δεν τον προτείνει για την Προεδρία, ότι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως.

Η διαρροή που συσχετίζει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά είναι μία ακόμη απόδειξη της αμηχανίας στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση από την πολιτική του Recep Tayyip Erdogan. Στο ίδιο πλαίσιο και ενδεικτικοί της αμηχανίας είναι οι πανηγυρισμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την απερίφραστη αποδοκιμασία -αν και όχι καταδίκη- της Τουρκίας, την οποία μάλιστα θέλησε να εμφανίσει σαν προσωπική επιτυχία. Γι αυτό και στις δηλώσεις του σε πρώτο πρόσωπο πρόβαλλε την απήχηση που είχε στους ομολόγους του η έκκλησή του για καταδίκη της Τουρκίας. Τόσο ο προσωπικός τόνος, όσο και η επιλεκτική διαρροή σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες των κανόνων εμπλοκής του ελληνικού πολεμικού ναυτικού σε περίπτωση κίνησης των Τούρκων, δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης παρότι αφενός δεν έχει κινήσεις για να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και αφετέρου ότι προσπαθεί να διασώσει την προσωπική του δημοφιλία. Πάντως ο χειρισμός αυτός δεν ξέφυγε από την αξιωματική αντιπολίτευση που ανέδειξε το θέμα με επίσημη ανακοίνωσή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. Στην πραγματικότητα μετά το Μεταναστευτικό και το Μακεδονικό ο κ. Μητσοτάκης κινδυνεύει να υποστεί πλήγμα και στα ελληνοτουρκικά. Και τα τρία θέματα αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ και αντίστοιχα και τους ψηφοφόρους της δεξιάς παράταξης./ibna