Μαυροβούνιο: Σέρβοι Ορθόδοξοι ενάντια στο νέο νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία

Μαυροβούνιο: Σέρβοι Ορθόδοξοι ενάντια στο νέο νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία

Στην υιοθέτηση δεσμευτικής δήλωσης για «τη μη αποδοχή του μονομερώς προτεινόμενου νόμου για τη θρησκευτική ελευθερία και την κατάσχεση των ιερών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο», προχώρησε επίσημη σύνοδος του Συμβουλίου των Λαϊκών Συνελεύσεων του Σερβικού Ορθόδοξου Λαού του Μαυροβουνίου, που πραγματοποιήθηκε στη Μονή Morača στις 15 Δεκεμβρίου.

«Η κυβέρνηση στο Μαυροβούνιο καταργεί το κράτος δικαίου, καταστρέφει τις κοινές πνευματικές και κρατικές αξίες και την μοναδική ταυτότητα του λαού. Υποτάσσει το γενικό συμφέρον προς το ιδιωτικό της συμφέρον, αποσταθεροποιώντας τις σχέσεις μεταξύ της πλειοψηφίας των Ορθοδόξων, αλλά και τις ανεκτικές διεθνικές σχέσεις στο Μαυροβούνιο». Αυτό αποτελεί μέρος της δήλωσης που υιοθετήθηκε στην αρχαία Nemanjić Lavra, στο μοναστήρι του Morača.

«Αν γίνει δεκτός ο προτεινόμενος νόμος για την ελευθερία της θρησκείας, που οι αρχές προτίθενται να λάβουν, με τη βοήθεια των μειονοτικών εθνών διαφορετικής πίστης, θα επιφέρει μια βαθιά παρανόηση ενός σύνθετου θέματος. Ως εκ τούτου, ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας, τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους μουσουλμάνους, ζητώντας να μην αποδεχτούν έναν τέτοιο νόμο, επειδή ένας τέτοιος νόμος δεν μπορεί να εγκριθεί χωρίς τη συναίνεση όλων των ενδιαφερομένων».

«Προκειμένου να διατηρηθούν τα θεμέλια της πνευματικής και θρησκευτικής ταυτότητας», δηλώνεται στη Διακήρυξη ότι η Εθνοσυνέλευση του Σέρβου Λαού στο Μαυροβούνιο θα ενώσει όλες τις δυνάμεις της, την προσωπική της εξουσία, την κοινωνική επιρροή, την οργανωτική της δομή και όλα τα άλλα μέσα για να «αποτρέψει την καταραμένη λατρευτική οργάνωση από την αμαρτία των αιώνιων μαρτυριών και να λάβει την προστασία από τους αγίους και ένδοξους προγόνους μας».

«Έτσι, ο Θεός μας βοηθήσει», ανέφερε σε δήλωσή της η αντιπροσωπία των Σέρβων στο Μαυροβούνιο./ibna