Σημασία της διαδικασίας του Βερολίνου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Βαλκάνια

Σημασία της διαδικασίας του Βερολίνου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Βαλκάνια

Του Avdullah Hoti

1. Η σημασία της διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η διαδικασία του Βερολίνου έφερε τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων για πρώτη φορά, αντιμετωπίζοντας τους εξίσου. Αυτό δημιούργησε μια νέα δυναμική στην περιφερειακή συνεργασία, με μοναδικό σκοπό την προετοιμασία αυτών των χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε ετήσια σύνοδος κορυφής έχει επισημάνει ορισμένα ζητήματα, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η «Ατζέντα Συνδεσιμότητας» στις μεταφορές και την ενέργεια, η οποία αργότερα επεκτάθηκε στη νεολαία και την οικονομία. Η Γερμανία έθεσε τις βάσεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Στη συνέχεια, η Αυστρία επικεντρώθηκε σε διμερείς διαφορές, μετανάστευση και κοινωνία των πολιτών. Η Γαλλία ασχολήθηκε με την επαγγελματική κατάρτιση και την ανταλλαγή νέων. Η Ιταλία επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

2. Τα οφέλη που έχει το Κοσσυφοπέδιο από αυτή τη διαδικασία

Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στο Κοσσυφοπέδιο να έχει ίση εκπροσώπηση στις συνόδους κορυφής καθώς και να συμμετέχει σε σχέδια όπως οποιαδήποτε άλλη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων. Στο Βερολίνο, τη Βιέννη και το Παρίσι, το Κοσσυφοπέδιο παρουσιάστηκε με υποσημειώσεις, αλλά όχι στην Τεργέστη, ανοίγοντας το δρόμο για επιστροφή. Το Κοσσυφοπέδιο προσχώρησε στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφοράς (ΔΕΔ-Μ). Το Κοσσυφοπέδιο είναι υπογράμμα της Περιφερειακής Υπηρεσίας Συνεργασίας Νεολαίας και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του προέρχεται από το Κοσσυφοπέδιο. Μέσω της διαδικασίας του Βερολίνου, το Κοσσυφοπέδιο εκπληρώνει ορισμένες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της ΣΣΣ, ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την περιφερειακή συνεργασία. Ωστόσο, οι διμερείς διαφωνίες με τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τα οφέλη που μπορεί να έχει το Κοσσυφοπέδιο.

3. Οι προκλήσεις του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

(i) Εσωτερικές προκλήσεις: Η εσωτερική πολιτική αστάθεια στο Κοσσυφοπέδιο, ιδίως λόγω των συχνών εκλογών, απέφυγε την εστίαση των θεσμικών οργάνων από το πρόγραμμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας του Βερολίνου. Οι αδύναμοι πολιτικοί θεσμοί τα τελευταία δύο χρόνια έχουν οδηγήσει σε κακό σχεδιασμό και συντονισμό των πολιτικών ευρωενσωμάτωσης. Η διαδικασία του Βερολίνου πρέπει να εξεταστεί πέρα ​​από τα έργα υποδομής, καθώς περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας του Βερολίνου, όπως οι διμερείς διαφορές, οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις και ο εκδημοκρατισμός. Το Κοσσυφοπέδιο χρειάζεται μια εθνική στρατηγική και μια ευρεία συναίνεση για τη διαδικασία αυτή προκειμένου να μεγιστοποιήσει τόσο τα οικονομικά όσο και τα πολιτικά οφέλη.

ii) Προκλήσεις της περιφερειακής συνεργασίας: Το Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζει προκλήσεις σε οποιαδήποτε περιφερειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου. Η περιφερειακή συνεργασία συνήθως κρύβει διμερείς διαφωνίες και το Κοσσυφοπέδιο πάσχει περισσότερο λόγω διαφορών με τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι διαφορές αυτές δημιουργούν αμφιβολίες για την επιτυχία ολόκληρης της διαδικασίας. Πιθανόν λόγω αυτών των διαφορών, το Κοσσυφοπέδιο είναι το μόνο κράτος που αποτελεί μέρος της Διαδικασίας του Βερολίνου, αλλά χωρίς κεντρικά γραφεία περιφερειακών οργανισμών. Η αυξανόμενη εταιρική σχέση μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας κάνει τη Σερβία να αποφύγει την επίλυση διαφορών με το Κοσσυφοπέδιο. Το Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να επισκιάζεται από τις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας.

(iii) Προκλήσεις λόγω της εσωτερικής δυναμικής της ΕΕ: ​​Η ΕΕ παροτρύνει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεργαστούν για την επίλυση περιφερειακών ζητημάτων, και ιδίως όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Ωστόσο, αυτή η εξομάλυνση υπερβαίνει τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς η συνεργασία του Κοσσυφοπεδίου με ορισμένες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, δύο εκ των οποίων είναι Βαλκανικές χώρες, θα πρέπει να εξομαλυνθεί.

Ο Avdullah Hoti (γεννημένος στις 4 Φεβρουαρίου 1976) είναι πολιτικός Αλβανικής καταγωγής του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LDK. Ήταν υποψήφιος του συνασπισμού για πρωθυπουργός στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Κοσσυφοπεδίου το 2017. Διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών μεταξύ του 2014 και του 2017 στην κυβέρνηση συνασπισμού του PDK / LDK.