Τα Memoranda Τουρκίας-Λιβύης στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια-Guterres στη Γενεύη

Τα Memoranda Τουρκίας-Λιβύης στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια-Guterres στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκεται σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπου είχε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.

Αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι «συζητήθηκε το θέμα των δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον Γενικό Γραμματέα. Δηλαδή, το γεγονός ότι κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης  σε αυτή τη συγκυρία. Όπως επίσης τους κινδύνους  που οι  αντίθετες με το Δίκαιο  της Θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη  δημιουργούν για την περιοχή».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι συζητήθηκε το Κυπριακό και ότι εξέφρασε την προθυμία της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί τις προσπάθειες του κ. Guterres για επίλυση του ζητήματος με όποιο τρόπο της ζητηθεί.

Σε σχέση με τη Λιβύη, Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι έθεσε το θέμα στον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος δήλωσε ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους γνωμοδότηση.