Η παρέμβαση Σημίτη φέρνει αναταραχή σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Η παρέμβαση Σημίτη φέρνει αναταραχή σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα Ελληνοτουρκικά με αιχμή άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται τα πρώτα έντονα σύννεφα στον δρόμο της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του κόμματος.

Με άρθρο του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία 20 χρόνια, άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του διαδόχου του, Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κώστας Σημίτης με την παρέμβαση του εστίασε στην περίοδο της “Συμφωνίας του Ελσίνκι” το 1999 και έπειτα. Αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής το 2004 που πραγματοποιήθηκε με βάση την απόφαση του Ελσίνκι, τονίζει ότι εκκίνησε η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, χωρίς να έχουν τακτοποιηθεί οι διαφορές με την Ελλάδα όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα καταλογίζοντας στον Κώστα Καραμανλή ότι δεν πρόβαλε ενστάσεις.

«Το αποτέλεσμα του 2004 είναι οι σημερινές απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας», σημείωσε. Παράλληλα τάσσεται υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τονίζοντας πως είναι «ένα μέσο για την ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών».

Η παρέμβαση Σημίτη προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ποικίλες αντιδράσεις. Υπέρ των θέσεων Σημίτη τάχθηκαν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου. «Ατόπημα και φωνές διχαστικής μικροψυχίας»  χαρακτήρισε το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ενοχλημένος εμφανίστηκε όμως και ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης, με αφορμή τον πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” για το άρθρο του: “Για όλα φταίει ο Καραμανλής”. «Προσωπικοί χαρακτηρισμοί για πολιτικούς, όπως εκείνος που αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, μου ήταν πάντα ξένοι», ανέφερε σε δήλωση του επισημαίνοντας ότι το άρθρο φέρει τον τίτλο: “Μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε”.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης λύνει τα εσωκομματικά του μέσω των Ελληνοτουρκικών

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η επιλογή της εφημερίδας- “ιδιοκτησίας γνωστού υποστηρικτή του κ. Μητσοτάκη”- να αλλοιώσει τον τίτλο του άρθρου του Κώστα Σημίτη έγινε προκειμένου να “κάψει” τον άλλο πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, από την Προεδρία της Δημοκρατίας.  “Επιβεβαιώνει το εν εξελίξει εσωκομματικό ξεκαθάρισμα στη Ν.Δ.”, τονίζουν οι ίδιες πηγές κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιλέγει να εκμεταλλευθεί τα Ελληνοτουρκικά για να λύσει τα εσωκομματικά του.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για “διαρροή των κανόνων εμπλοκής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας” στις “φιλοκυβερνητικές” Κυριακάτικες εφημερίδες.  «Η κυβέρνηση εξετάζει μέχρι και μείζονα εθνικά θέματα με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας», τονίζουν.

Ο Σημίτης φέρνει τρικυμία και εντός ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή κριτική στον Κώστα Σημίτη άσκησε  ο πρώην υπουργός υγείας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Με ανάρτηση του στο Facebook εξαπέλυσε πυρά προς τον πρώην πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας τον υπεύθυνο για το “γκριζάρισμα των Ιμίων” και την “παράδοση Ocalan στους Τούρκους”. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση τριών στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και είχαν υπάρξει υποστηρικτές του Κώστα Σημίτη οι οποίοι με ανακοίνωση τους καταλογίζουν στον Παύλο Πολάκη “αναχρονιστικές και εθνικιστικές προσεγγίσεις” στα εθνικά θέματα.

«Καλά θα κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ να μην εφευρίσκουν κόντρες εντός ΝΔ εργαλοιοποιώντας εθνικά θέματα  και να ασχοληθούν με τα υπαρκτά δικά τους προβλήματα.», σχολίασε ο διευθυντής του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Η δημόσια αυτή αντιπαράθεση φανερώνει ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο της άνοιξης που θα “σφραγίσει” τον μετασχηματισμό του ως τον πρωταγωνιστή της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα, δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Η συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ έχει μεταφέρει εντός ΣΥΡΙΖΑ και μια… ξεχασμένη αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πριν από 15 και πλέον χρόνια, μεταξύ “Παπανδρεϊκών” και “Σημιτικών”. Την ίδια ώρα, δεν λείπουν οι αντιδράσεις από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως από την αριστερή τάση των 53+ αλλά και τη Νεολαία του κόμματος./ibna