Ο ετήσιος ΔΤΚ της Βουλγαρίας καταγράφει πληθωρισμό 3% τον Νοέμβριο

Ο ετήσιος ΔΤΚ της Βουλγαρίας καταγράφει πληθωρισμό 3% τον Νοέμβριο

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή της Βουλγαρίας (ΔΤΚ) σημείωσε τον Νοέμβριο πληθωρισμό 3%, αυξημένος από 2,4% τον Οκτώβριο, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NSI) στις 16 Δεκεμβρίου.

Ήταν η ένατη φορά που ο μηνιαίος δείκτης του ΔΤΚ έδειξε πληθωρισμό τους τελευταίους 12 μήνες, με δύο μήνες αποπληθωρισμού και ένα μήνα μηδενικής αύξησης.

Οι τιμές των τροφίμων ήταν 1,1% υψηλότερες σε σχέση με τον Οκτώβριο και οι τιμές των μη εδώδιμων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών ήταν 0,3% υψηλότερες. Σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2018, οι τιμές των τροφίμων ήταν 5,9% υψηλότερες, ενώ οι τιμές των μη εδώδιμων ειδών αυξήθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,6%.

Ο εναρμονισμένος δείκτης ΔΤΚ, ο οποίος υπολογίστηκε από την NSI για σύγκριση με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ το Νοέμβριο ήταν 2,2%, έναντι 1,6% το προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές των τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν 5,8% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και στέγασης αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ το κόστος μεταφορών ήταν 0,9% χαμηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι τρεις αυτές κατηγορίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 48,3% του εναρμονισμένου καλαθιού ΔΤΚ./ibna

Πρωτοδημοσιεύτηκε στο The Sofia Globe