Η κυβέρνηση ματαίωσε την χρηματοδότηση των εφημερίδων για το 2019

Η κυβέρνηση ματαίωσε την χρηματοδότηση των εφημερίδων για το 2019

Την ματαίωση της χρηματοδότησης των εφημερίδων για το 2019 και την έναρξη διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου και τους να αποφασιστεί νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για το 2020, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Το πρόβλημα προέκυψε μετά την τροποποίηση του σχετικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, από τη ΝΔ που συμπεριέλαβε στην χρηματοδότηση, ιδιοκτήτες εφημερίδων που χρωστούν στους εργαζομένους τους και δεν έχουν τακτοποιημένες τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους εκκρεμότητες, ενώ επίσης δεν έβαζε προϋποθέσεις με αποτέλεσμα να χρηματοδοτούνται ακόμη και εφημερίδες όπως το “Μακελειό”. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σκοπίμως άλλαξε το δικό της νομοθετικό πλαίσιο και τελικά οδήγησε στην ματαίωση της χρηματοδότησης για το 2019.

Στην σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Πέτσα οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων πλην ΚΚΕ, συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των εφημερίδων καθώς “ο Τύπος είναι απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας”, όχι όμως με το παρόν πλαίσιο.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο κ. Πέτσας αναφέρει:  «Είχαμε σήμερα γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου.

Όμως, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση”.

Ακολούθως προαναγγέλλει ότι “με αφετηρία τη σημερινή διακομματική συνάντηση, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία.Το ποσό που είχαμε εξασφαλίσει για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα”.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020. “Δεδομένου ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020 θα κληθούν, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, για να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλους φορείς ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου”, αναφέρει χαρακτηριστικά./ibna