Βόρεια Μακεδονία: Έλεγχος πριν από τις εκλογές

Βόρεια Μακεδονία: Έλεγχος πριν από τις εκλογές

«Ξεκαθαρίζουμε με τον τελευταίο πυλώνα της κατακτημένης πολιτείας – ο έλεγχος της ιδιοκτησίας των δικαστών και των εισαγγελέων ξεκινά άμεσα», τόνισε ο ηγέτης του SDSM, Zoran Zaev, στο χθεσινό τελευταίο debate με τους πολίτες. Ζήτησε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, το Γραφείο Δημόσιων Εισοδημάτων και άλλα θεσμικά όργανα να ξεκινήσουν την εξέταση της περιουσίας, του κεφαλαίου και των χρημάτων των δικαστών και των εισαγγελέων και των οικογενειών τους.

«Το δικαστικό συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει το έργο των δικαστών και να ελέγξει διεξοδικά τον επαγγελματισμό και την επικαιρότητα των υποθέσεων που αναλαμβάνουν. Ας μάθουμε ποιος ελέγχει τους δικαστές. Ποιος κρατά περιπτώσεις στα συρτάρια. Για να μαθουμε γιατί δεκάδες υποθέσεις κρατήθηκαν κλειστές και παρέμειναν στο συρτάρι του πρώην προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου», είπε ο Zaev.

Από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης Renata Desokovska ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος της δικαιοσύνης θα αρχίσει πιθανότατα το επόμενο έτος. Οι αρχές στα Σκόπια θα ζητήσουν το πράσινο φως της ΕΕ για την πρωτοβουλία.

Ο Aleksandar Marshavelski από τη Νομική Σχολή του Ζάγκρεμπ πιστεύει ότι ο έλεγχος είναι απαραίτητος για να σχηματιστεί ένα σώμα ξένων εμπειρογνωμόνων, αλλά λέει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες πτυχές.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickovski, σε πρόσφατη συνέντευξη για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επεσήμανε ότι δεν είναι αντίθετος με τον έλεγχο ως διαδικασία, αλλά με εκείνον τον έλεγχο που προωθεί ο Zoran Zaev. «Η πηγή του προβλήματος στο δικαστικό σώμα είναι ο Zoran Zaev, ο οποίος ασκεί βίαιη πίεση στους δικαστές και τους εισαγγελείς και παραβιάζει τη δικαιοσύνη. Τι είδους εισαγγελείς και δικαστές μπορείς να έχεις, όταν από την άλλη πλευρά ο Zaev βρίσκει έναν δίαυλο για να πραγματοποιήσει το πολιτικό του συμφερόν;», διερωτήθηκε ο Mickoski.

Η διεθνής κοινότητα δεν σχολιάζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εμπλακεί στη δικαιοσύνη, καθώς η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική εκστρατεία, με τις κάλπες να έχουν προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου 2020./ibna