Αναστασιάδης: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι δικοινοτικές εκδηλώσεις, αλλά δεν αρκούν για λύση του Κυπριακού

Αναστασιάδης: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι δικοινοτικές εκδηλώσεις, αλλά δεν αρκούν για λύση του Κυπριακού

Στο συνέδριο Διευθυντριών και Διευθυντών του προγράμματος ‘Imagine’, με τίτλο «Μετασχηματιστική ηγεσία για την ειρήνη»  που διοργάνωσε η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, στο Λήδρα Πάλας, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci, παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΟΗΕ Elizabeth Spehar, των επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, καθώς και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Διευθυντών σχολείων.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην δικοινοτική εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας, επεσήμανε ότι εκδηλώσεις, όπως η σημερινή αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται ο σεβασμός προς ένα κράτος που δεν πρέπει πλέον να είναι εξάρτημα ή υποχείριο της οποιασδήποτε τρίτης χώρας.

Κληθείς να αναφερθεί στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι μια, πιστεύω, σημαντική εκδήλωση που, χωρίς να παραγνωρίζει εθνική καταγωγή, θέλει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα ειρηνικής συμβίωσης. Είναι ένα στοιχείο απαραίτητο μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλουμε για ειρηνική συμβίωση, αν και εφόσον οι συνθήκες μας επιτρέψουν ως Κύπριοι να εργαστούμε για να λύσουμε ως ανεξάρτητη χώρα το κυπριακό πρόβλημα.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά για λύση του Κυπριακού δεν είναι αρκετά. Χρειάζεται πριν και πάνω από όλα ο σεβασμός προς ένα κράτος, το οποίο δεν πρέπει πλέον να είναι εξάρτημα ή υποχείριο της οποιασδήποτε τρίτης χώρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω ότι, συμβάλλει και η καλλιέργεια μιας σωστής αντίληψης του αλληλοσεβασμού και της διαφορετικότητας, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, όπου ειρηνικά συμβιώνουν εκείνοι που νομίμως κατοικούν σε ένα κράτος»./ibna