Η θέση του προέδρου εμπόδιο στον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στο Κοσσυφοπέδιο

Η θέση του προέδρου εμπόδιο στον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στο Κοσσυφοπέδιο

Οι ηγέτες Albin Kurti του Vetevendosje και Isa Mustafa της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου (LDK) πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων την περασμένη εβδομάδα, αλλά απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη σύσταση νέας κυβέρνησης.

Τα δύο κόμματα που κέρδισαν τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου είναι σε διαφωνία για τη θέση του προέδρου, η οποία διεκδικείται από το LDK και έχει καταστεί ένα από τα βασικά εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το Vetevendosje. Η θητεία του Προέδρου Hashim Thaci λήγει τον Απρίλιο του 2021.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου εκλέγεται από το κοινοβούλιο και ως εκ τούτου το όνομα αποφασίζεται μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Ο Kurti δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η θέση του προέδρου δεν πρέπει να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση νέας κυβέρνησης, υπονοώντας ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί αργότερα, μετά τη δημιουργία των νέων θεσμών.

Ωστόσο, παρά τις συνεχείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, τα δύο μέρη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με αυτό το θέμα.

Οι Kurti και Mustafa δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις συναντήσεις, καθώς η συστατική συνεδρίαση της Βουλής πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 26 Δεκεμβρίου. Πολιτικοί σχολιαστές δήλωσαν στην εφημερίδα Zeri ότι δεν είναι αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί λύση μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου, προειδοποιώντας για πιθανό πολιτικό αδιέξοδο αν τα δύο μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία./ibna