Μίνι περιοδεία ο Δένδιας με το βλέμμα στη Λιβύη

Μίνι περιοδεία ο Δένδιας με το βλέμμα στη Λιβύη

Μίνι περιοδεία ξεκινά τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καθώς θα επισκεφθεί τη Γενεύη τη Δευτέρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου το Αμπού Ντάμπι των ΗΑΕ και την Ιορδανία την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ.

Στη Γενεύη ο Νίκος Δένδιας θα συζητήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ, θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στη Μεσόγειο και στο Κυπριακό. Αν και ο ΓΓ δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις ο ίδιος για τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης, φλέγον θέμα για την Ελληνική πλευρά, μπορεί όμως να εκκινήσει διαδικασίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το αν η συμφωνία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Επιπροσθέτως ο Έλληνας ΥΠΕΞ, θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν θα καταθέσει προτάσεις ή απλά θα γίνει αναφορά στο ζήτημα.

Στην Αραβική Χερσόνησο και τη Μέση Ανατολή, ο Νίκος Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του, στις διμερείς σχέσεις καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά θέματα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παίζουν σημαντικό ρόλο στον Αραβικό Κόσμο καθώς και στην Λιβύη και η προσέγγιση των χωρών αυτών και η ενημέρωση τους από τον Νίκο Δένδια για τη Λιβύη και τη συμφωνία με την Τουρκία μπορεί να αποβεί σημαντική./ibna