Ελλάδα: Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020  

Ελλάδα: Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020  

Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, στον οποίο προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56%.

Η συζήτηση θα κορυφωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ψηφοφορία του προϋπολογισμού, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να απευθύνονται προς τους βουλευτές πριν την ψηφοφορία.

Ο κρατικός προϋπολογισμός ο οποίος προβλέπει φορολογικές περικοπές ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2020, επικρίθηκε έντονα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης κατά τις δυο πρώτες μέρες της συζήτησης στη Βουλή.

Η αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της κυρίως στις διατάξεις που ευνοούν τις επιχειρήσεις και τους πλουσιότερους Έλληνες. τις προβλέψεις του πρωτογενούς πλεονάσματος που θεωρήθηκαν επίσης υπερβολικά αισιόδοξες, ενώ οι φορολογικές περικοπές περιεγράφηκαν ως μέτριες για τους φτωχότερους πολίτες.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τον μη δημοφιλή φόρο ακίνητης περιουσίας τον ΕΝΦΙΑ κατά “μόλις 63 εκατομμύρια ευρώ”, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε την εισφορά κατά 260 εκατομμύρια ευρώ. Ο Τσακαλώτος υποστήριξε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «δεν  θα πρέπει να πανηγυρίζουν» για ένα τόσο τιποτένιο μέτρο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς χτύπησε την κυβέρνηση για την «κατάργηση της 13ης σύνταξης», τη διατήρηση του φόρου αλληλεγγύης και της «μείωσης του κοινωνικού μερίσματος» που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Επιτέθηκε επίσης στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή δεν κατάφερε να επιτύχει μείωση του στόχου του 3,5 πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εκ μέρους της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας, η βουλευτής Νόνη Δούνια υποστήριξε ότι ο «πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης θέτει στο επίκεντρο, τους πολίτες και τις ανάγκες τους, υιοθετώντας πολιτικές που υποστηρίζουν την κοινωνική συνοχή».

Ο βουλευτής επίσης της Νέας Δημοκρατίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, δήλωσε ότι τα δημοσιονομικά σχέδια είναι “ρεαλιστικά”, κατορθώνοντας να διατηρήσουν τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές και να μειώσουν τους φόρους, με στόχο την τόνωση της οικονομίας.

Το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) στοχοποίησε τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και το ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεριζώσει τις πολιτικές που επέβαλε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό ότι διατηρεί τον πυρήνα των πολιτικών που υιοθετήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ./ibna