Συμφωνία SDA-SBB BiH-DF για σχηματισμό κυβέρνησης

Συμφωνία SDA-SBB BiH-DF για σχηματισμό κυβέρνησης

Οι πρόεδροι του Κόμματος Δημοκρατικής Τάξης (SDA) Bakir Izetbegović, της Συμμαχίας για Ένα Καλύτερο Μέλλον της Βοσνίας Ερζεγοβίνης (SBB BiH), του Fahrudin Radončić και του Δημοκρατικού Μετώπου (DF)  Željko Komšić, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Σεράγεβο κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Β-Ε σε διαφορετικά επίπεδα.

Μετά τη συνάντηση, ο Izetbegović δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “έχει συγκροτηθεί τελικά ένας συνεκτικός συνασπισμός, μια φιλο-Βοσνιακή συνιστώσα, από την Ομοσπονδία της Β-Ε μέχρι τα καντόνια, συμπεριλαμβανομένου του καντονίου του Σαράγιεβο, του καντονίου Zenica-Doboj, του Herzegovina-Neretva και ούτω καθ’ εξής”.

“Σε ο,τι αφορά τη Β-Ε σε επίπεδο Ομοσπονδίας, έχει υπάρξει επίσης συμφωνία, και καλούμε τον Dragan Čović και την HDZ BiH να εκκινήσουν τη διαδικασία σχηματισμού, δηλαδή την αναδιάρθρωση του κυβερνητικού επιπέδου της Ομοσπονδίας της Β-Ε, ξεκινώντας με την ανάδειξη του προέδρου και των δύο αντιπροέδρων της Ομοσπονδίας της Β-Ε», δήλωσε ο Izetbegović.

Αναφορικά με τα καντόνια, σημείωσε ότι θα υποβάλουν κοινή πρόταση για τους καντονικούς πρωθυπουργούς.

Το SDA, σύμφωνα με τον Izetbegović, θα αναλάβει επτά υπουργικές θέσεις στο καντόνι του Σαράγιεβο, το SBB BiH τρεις και το Δημοκρατικό Μέτωπο δύο. Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης θα ανήκει στο SDA.

Ο κ. Izetbegović τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή κρατικών υποδομών και στο καντόνι του Σεράγεβο, σε οικονομικά ζητήματα, στην καταπολέμηση της διαφθοράς κλπ.

“Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η σύσταση του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που σχετίζεται με την πορεία της Β-Ε στο ΝΑΤΟ να μπορέσει να αποσταλεί στις Βρυξέλλες στις 24 Δεκεμβρίου”, δήλωσε ο Πρόεδρος της SDA.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Μετώπου, Željko Komšić, δήλωσε ότι θα πρόκειται για Βοσνιακό συνασπισμό.

Προσέθεσε ότι οι ηγέτες των τριών κομμάτων έχουν καταλήξει σε συμφωνία, καλώντας τους εκπροσώπους της HDZ BiH, που πρόκειται για τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του, να ξεκινήσουν το σχηματισμό κυβέρνησης της Ομοσπονδίας της Β-Ε το συντομότερο δυνατόν, ή να ορίσουν ένα πρόσωπο ως πρόεδρο της Ομοσπονδιας, ώστε να ξεκινήσει η ευρύτερη διαδικασία του σχηματισμού κυβέρνησης σε επίπεδο οντότητας.

Ο Πρόεδρος της SBB BiH Fahrudin Radončić δήλωσε ότι σήμερα έλαβαν χώρα ιδιαίτερα σοβαρές και παραγωγικές συνομιλίες ως συνέχεια προηγούμενων συνομιλιών.

“Έχουμε συμφωνήσει να οικοδομήσουμε έναν ισχυρό φιλο-Βοσνιακό συνασπισμό, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης – από το κράτος, σε επίπεδο Ομοσπονδίας μέχρι όλα τα καντόνια. Η διαίρεση των υπουργείων σε κρατικό επίπεδο διατηρείται και θα καταλήξουμε σε συμφωνία αναφορικά με αυτό της Ομοσπονδίας της Β-Ε, αν και έχουμε μια αρχική συμφωνία για το καντόνι του Σεράγεβο”, δήλωσε ο Radončić .

Ανέφερε ακόμη ότι θα προτείνει από κοινού υποψηφίους για το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε τη Δευτέρα, “καθώς πρόκειται για ένα κοινό συμπέρασμα ότι το στρατηγικό συμφέρον της Β-Ε είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα μεταρρύθμισης το συντομότερο δυνατό”.

“Όσον αφορά την κυβέρνηση στο καντόνι του Σεράγεβο, συμφωνήσαμε να την απορρίψουμε. Πριν από ένα χρόνο, ανακοίνωσα δημόσια ότι η SBB, ως μέλος του συνασπισμού, έδινε προθεσμία στην κυβέρνηση ένα χρόνο για να δείξει τι μπορεί να κάνει. Προσωπικά, δεν είμαι ικανοποιημένος ή εντυπωσιασμένος από ό, τι έχει γίνει μέχρι τώρα”, δήλωσε ο Radončić. /ibna