Πάπας Φραγκίσκος: Μήνυμα για το νόμο του Μαυροβουνίου περί θρησκευτικών ελευθεριών

Πάπας Φραγκίσκος: Μήνυμα για το νόμο του Μαυροβουνίου περί θρησκευτικών ελευθεριών

«Ο νόμος για τη θρησκευτική ελευθερία πρέπει να υιοθετηθεί με βάση τις δημοκρατικές αρχές, αλλιώς δεν θα επικυρωθεί αν δεν επιτευχθεί η υψηλότερη δυνατή συγκατάθεση όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στο Μαυροβούνιο». Αυτό είναι ένα μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, Peter Parolin, στον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Duško Marković, που περιέχεται σε επιστολή του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου, στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σύμφωνα με την Μητρόπολη του Μαυροβουνίου, ο Πάπας Φραγκίσκος, απαντώντας σε επιστολή του Σέρβου Πατριάρχη Ειρηναίου, σημείωσε ότι οι παρατηρήσεις και οι ανησυχίες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με το Σχέδιο Νόμου συζητήθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

«Σας ευχαριστώ για την αδελφική σας υποστήριξη με ένα τέτοιο νομοσχέδιο, λόγω των αρνητικών συνεπειών που μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας στο Μαυροβούνιο αλλά για την τοπική Καθολική Εκκλησία. Από αυτή την άποψη, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, όχι με σκοπό να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, αλλά με την ελπίδα ότι ο προτεινόμενος νόμος για τη θρησκευτική ελευθερία θα υιοθετηθεί με βάση τις δημοκρατικές αρχές. Διαφορετικά, δεν θα επιβεβαιωθεί αν δεν επιτευχθεί η υψηλότερη δυνατή συμφωνία όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στο Μαυροβούνιο», κατέληξε ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, κατά τη συνεδρίασή της στις 6 Δεκεμβρίου, ενέκρινε το κείμενο του νόμου για τη θρησκευτική ελευθερία και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων και το διαβίβασε στη Συνέλευση, η οποία την περιέλαβε στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου, για τις 24 Δεκεμβρίου.

Η Μητρόπολη του Μαυροβουνίου και η Μητρόπολη Budimlje-Nikšić θα διοργανώσουν στις 21 Δεκεμβρίου μια λαϊκή προσευχή./ ibna