Η Βουλγαρική Ακαδημία αρνείται τη «μακεδονική γλώσσα», αντιδράσεις από τα Σκόπια

Η Βουλγαρική Ακαδημία αρνείται τη «μακεδονική γλώσσα», αντιδράσεις από τα Σκόπια

Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών θεωρεί ότι η μακεδονική γλώσσα είναι μόνο μια διαλεκτική της βουλγαρικής για την οποία υπάρχουν σταθερά αποδεικτικά στοιχεία και γεγονότα και ο Χάρτης της Μακεδονικής γλώσσας που υιοθετήθηκε από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Μακεδονίας (MANU) είναι αναληθής.

«Η θέση μας παραμένει ομόφωνη και αμετάβλητη – η επίσημη γλώσσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα γραπτό-περιφερειακό πρότυπο στα βουλγαρικά. Η ακαδημία θα επικεντρωθεί σε αυτό το επιστημονικό γεγονός με μια σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν εκτεταμένη δημόσια κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό », ισχυρίζεται η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών.

Δεν υπάρχει ακόμα αντίδραση από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Μακεδονίας.

Το Ινστιτούτο Μακεδονικής Λογοτεχνίας αντέδρασε λέγοντας ότι η άρνηση της ύπαρξης της μακεδονικής γλώσσας ενεργοποίησε την πολιτική συμμετοχή και αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου για την αυτοδιάθεση.

«Έχουν δημοσιευτεί εκατοντάδες χιλιάδες μονογραφίες, μελέτες, στάσεις και επιχειρήματα από διάσημους εγχώριους και ξένους ακαδημαϊκούς για την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, της λογοτεχνίας, της ιστορίας και του πολιτισμού που αποδεικνύουν τη νομική και ιστορική συνέχεια του μακεδονικού έθνους που υπάρχει με τη μακεδονική γλώσσα», λέει σε αντίδραση του το Ινστιτούτο Μακεδονικής Λογοτεχνίας.

Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev πιστεύει ότι το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας με τη Βουλγαρία πρέπει να ξεπεραστεί και να επιλυθεί και δεν αποκλείει τη δυνατότητα επίσημης αντίδρασης μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών για τη στάση των Βούλγαρων ακαδημαϊκών.

Το MANU, πριν από δέκα ημέρες, ενέκρινε οδικό χάρτη σύμφωνα με τον οποίο θα επιβεβαιώνει τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που δημοσιεύονται στη μακεδονική γλώσσα και θα υποστηρίζει ότι αυτή δεν υπόκειται σε αναθεωρήσεις και ερμηνείες που προέρχονται από τον επιστημονικό τομέα. Ο χάρτης έχει προκαλέσει αντίδραση από ακαδημαϊκούς της Βουλγαρίας, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν επίσημα τη μακεδονική γλώσσα και την ερμηνεύουν ως βουλγαρική διάλεκτο.

Η κατάσταση αυτή συμβαίνει ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την καλή γειτονιά μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας για την υπέρβαση ιστορικών και γλωσσικών διαφορών./ibna