Δημοσκόπηση MRB: Η Νέα Δημοκρατία με διψήφιο προβάδισμα έναντι του SYRIZA

Δημοσκόπηση MRB: Η Νέα Δημοκρατία με διψήφιο προβάδισμα έναντι του SYRIZA

Διψήφιο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του SYRIZA δίνει η τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η MRB.

Ειδικότερα, η ΝΔ παίρνει το 36,8% με το ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5%, ενώ ακολουθεί το Κίνημα για την Αλλαγή (KINAL) στο 7,7%, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 5,5%, το Κόμμα της Ελληνικής Λύσης στο 4,3% και το DiEM25 στο 3,2%.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου, δείχνει ότι οι συντηρητικοί προηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 12,3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ εάν διεξάγονταν τώρα εθνικές εκλογές, το 61,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει, έναντι του 19,1% που πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτος.

Όσον αφορά το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 40,9% επέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε την υποστήριξη του 29,1%.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57,4%) προτιμά η τρέχουσα κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της, ενώ το 64,3% πιστεύει ότι οι εκλογές θα λάβουν χώρα κοντά στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης.

Εν μέσω αυξανόμενης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική Τουρκία, το 59,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει ότι ένα «επεισόδιο» μεταξύ των δύο χωρών είναι πιθανό, ενώ 7 στους 10 πιστεύουν ότι η κατάσταση γύρω από τα εθνικά ζητήματα θα χειροτερέψει.

Στην ερώτηση τι θεωρείται ως μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση της χώρας, το 52% δήλωσε την ανεργία, το 40% ανέφερε το προσφυγικό, το 33,6% δήλωσε την υγεία, το 33,4% δήλωσε ότι το φορολογικό σύστημα και το 30% την ανάπτυξη.

Ερωτηθείς για την προτίμησή τους για το ρόλο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, το 44,8% έδειξε την υποστήριξη του στον Προκόπη Παυλόπουλο, με το 41,1% να δηλώνει ότι θα ήθελε διαφορετικό υποψήφιο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει προεδρικό υποψήφιο στις αρχές του επόμενου έτους. Τα ονόματα των Κώστα Καραμανλή (26%), Αντώνης Σαμαράς (11,2%), Ντόρας Μπακογιάννης (8%), Ευάγγελος Βενιζέλος (5,9%) και Μαρίας Δαμανάκης (4%) αναφέρονται από τους ερωτηθέντες ως πιθανοί διάδοχοι.

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (33,5%) ήταν το δημοφιλέστερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ακολουθούμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (31,1%), τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια (30,7%), τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρίκακο (28.7%) τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη (28,1%) και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (28%)./ibna