Δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου των Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βάρνα πρότεινε ο Borissov

Δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου των Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βάρνα πρότεινε ο Borissov

Η Βουλγαρία πρότεινε την εγκατάσταση ενός Συντονιστικού Κέντρου των Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, στο λιμάνι της Βάρνα. Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov.

«Η Βουλγαρία πρότεινε την εγκατάσταση Συντονιστικού Κέντρου των Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα στη Βάρνα και συζητήσαμε αυτήν την πρόταση», είπε.

Ο Stoltenberg εξήγησε ότι προς το παρόν οι λειτουργίες αυτές ανατίθενται στην έδρα των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov σημείωσε ότι είχε μια προκαταρκτική συμφωνία για το Κέντρο Συντονισμού, το οποίο ότι θα είχε έναν “συγκρατημένο” χαρακτήρα. «Ο σκοπός του θα είναι να έχει ένα εξαιρετικά αποτρεπτικό αποτέλεσμα», είπε.

«Δεν επιμένουμε, αλλά προτείνουμε τη δημιουργία αυτού του συντονιστικού κέντρου. Είμαστε πάντα ενάντια στους πολεμικούς στόλους στη Μαύρη Θάλασσα. Το κέντρο θα πρέπει να διαδραματίζει μόνο αποτρεπτικό ρόλο», δήλωσε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Σόφια, η οποία υποστηρίζει την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, «στέκεται πίσω από την ειρήνη και τη διπλωματία στην περιοχή, για σταθερές σχέσεις με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Τουρκίας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι φέτος οι χώρες του ΝΑΤΟ διεξήγαγαν πέντε ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, κατά τις οποίες εκπαιδεύτηκαν «παράλληλα οι στόλοι της Ουκρανίας και της Γεωργίας».

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός είχε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στις Βρυξέλλες.

Στις συζητήσεις που διεξήχθησαν ο Boyko Borissov τόνισε ότι η ενότητα του ΝΑΤΟ και η δυναμική της διασύνδεσης Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των απειλών για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, 70 χρόνια μετά την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οργάνωση έχει αποδειχθεί η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία. «Οι διαφορές στο ΝΑΤΟ δεν μας ενοχλούν, γιατί αυτό είναι φυσιολογικό για μια συμμαχία δημοκρατικών κρατών. Αυτό εμπλουτίζει περαιτέρω την οργάνωση», πρόσθεσε ο Borissov στη συζήτηση με τον Stoltenberg.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Βουλγαρία παραμένει ένας εξαιρετικά δεσμευμένος και υπεύθυνος σύμμαχος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένοι να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και το νέο έτος, δαπανώντας πάνω από το 3% του ΑΕΠ./ibna