Στήριξη στις Ελληνικές θέσεις και καταδίκη των Τουρκικών προκλήσεων ζητούν Μητσοτάκης και Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Στήριξη στις Ελληνικές θέσεις και καταδίκη των Τουρκικών προκλήσεων ζητούν Μητσοτάκης και Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Μπορεί στην Αθήνα οι τόνοι ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να οξύνθηκαν ξανά χθες με αφορμή τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα Ελληνο-Τουρκικά και την συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, ωστόσο σήμερα είναι μια διαφορετική ημέρα.

Μητσοτάκης και Τσίπρας βρίσκονται στις Βρυξέλλες επιδιώκοντας την διεύρυνση της στήριξης στις Ελληνικές θέσεις. Ο Donald Tusk έκανε την αρχή ο οποίος στην συνάντηση του με τον Κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ,  εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρόσθεσε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, προσερχόμενος στην σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών όπου συμμετέχει ως παρατηρητής, ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει από τους σοσιαλιστές ηγέτες να υπάρξουν και καθαρές δηλώσεις. “Αλλά να προχωρήσουμε, πέραν των δηλώσεων καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, και σε απαραίτητα μέτρα, σε κυρώσεις που ενδεχομένως θα αναγκάσουν την Τουρκία να σκεφτεί τις συνέπειες αυτής της πολιτικής”, πρόσθεσε.

“Ο στόχος μας λοιπόν είναι η ειρήνη και η συνεργασία”, τόνισε, και πρόσθεσε: “Τώρα λοιπόν δηλώσεις καθαρές αλλά και κυρώσεις ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο αύριο να χρειάζονται δράσεις πέραν της διπλωματίας για να προστατεύσουμε το διεθνές δίκαιο. Αυτό πρέπει να αποφύγουμε και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταθεί αρωγός στην Ελλάδα και στην Κύπρο”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα τρία βασικά ζητήματα που θα θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής: Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας,  η ρητή αναφορά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα αυτή η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και η διατύπωση της ανεπιφύλακτης στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

“Αυτά τα τρία πράγματα δίνουν την πολιτική «ομπρέλα» ώστε όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες της ΕΕ αλλά και οι υπουργοί να μπορέσουν να εξειδικεύσουν ένα πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα ακόμα και με κυρώσεις, εάν χρειαστεί”, ανάφερε ο Στ. Πέτσας.

Δήλωση που καλωσορίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. “Ελπίζουμε να υποστηρίξει ενεργά και την επέκταση των κυρώσεων για το κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ που βρίσκεται εντός της περιοχής της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης”, ανέφεραν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας θετική την αναφορά στις κυρώσεις. “Ελπίζουμε πως αφήνει πίσω του τις λογικές του δόγματος της “λεπτής γραμμής”, δίνοντας σήμερα για πρώτη φορά το σήμα ότι η κυβέρνηση δε θα βασίζεται πια απλά στη διεκδίκηση καταδικαστικών δηλώσεων, αλλά θα αξιοποιήσει, εντός της ΕΕ και πολιτικά, το πλαίσιο κυρώσεων που καθιερώθηκε τον Ιούνιο του 2019″, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές./ibna