Χαμένα έσοδα 700 εκατ. από λαθρεμπόριο τσιγάρων

Χαμένα έσοδα 700 εκατ. από λαθρεμπόριο τσιγάρων

Η διάλυση του παρεμπορίου καπνικών προϊόντων στη χώρα μας αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ΑΑΔΕ δεδομένου ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων αποτελεί σημαντικό μέρος της “μαύρης” οικονομίας. Αυτό ανέφερε μιλώντας σε συνέδριο για το παράνομο εμπόριο τσιγάρων, που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής. Ανακοίνωσε δε την ανασύνταξη της οργανωτικής δομής των ελεγκτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας μια νέα υπηρεσία, την ΕΥΤΕ (Επιτελική Υπηρεσία Τελωνειακών Ελέγχων), η οποία θα λειτουργεί από τις αρχές του 2020 και θα περιλαμβάνει και θα συντονίζει όλες τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου (ΚΟΕ).

Με παρέμβαση του στο συνέδριο ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενημέρωσης και κατανόησης από μέρους των πολιτών, του ζητήματος του λαθρεμπορίου καπνικών που είναι επικίνδυνο και για τους ίδιους. Αναφέρθηκε σε κάποιες πρώτες δράσεις, όπως τοποθέτηση σκάνερ ανίχνευσης σε βασικές εισόδους της χώρας κλπ.

Έρευνα

Σύμφωνα με την μελέτη “Stella” της KPMG για την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ, το 2018, 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην χώρα, εκ των οποίων το 1,5 δισεκατομμύριο ήταν απομιμητικά. Η αυξητική τάση που καταγράφεται οδηγεί σε σημαντικά χαμένα έσοδα για την κυβέρνηση, της τάξεως των 700 -κατά προσέγγιση- εκατομμυρίων το χρόνο.

Οι αυξημένες έφοδοι σε παράνομα εργοστάσια το 2018, δείχνουν την αλλαγή δράσης των εγκληματικών οργανώσεων, από την εισαγωγή παράνομων προϊόντων, σε εγχώρια, πλέον, παραγωγή, αναφέρεται στην μελέτη.

Ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος, της Παπαστράτος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση του προβλήματος, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη συμμαχιών και συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, καθώς και διεθνών συμμαχιών.

Ο Γ. Πιτσιλής ανέφερε ότι παγκοσμίως η παράνομη διακίνηση αφορολόγητων και η διακίνηση παραποιημένων καπνικών προϊόντων και εν γένει η παραοικονομία στον τομέα αυτό, αποτελούν σημαντικό μέρος της “αθέατης”, της “μαύρης” οικονομίας, από όπου αντλούνται πόροι που κατευθύνονται στη χρηματοδότηση οργανωμένων διεθνών εγκληματικών δικτύων. Ανακοίνωσε ακόμη ενημερωτική καμπάνια της ΑΑΔΕ, για να πληροφορηθούν οι πολίτες για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης παραποιημένων τσιγάρων. “Τα παραποιημένα προϊόντα χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά επιβλαβή ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τόσο οι χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες όσο και οι συνθήκες παρασκευής, συσκευασίας και μεταφοράς των προϊόντων είναι απόλυτα ακατάλληλες” πρόσθεσε./ibna