Η Τουρκία αιτήθηκε στον ΟΗΕ την καταχώρηση των θαλασσίων συνόρων με τη Λιβύη

Η Τουρκία αιτήθηκε στον ΟΗΕ την καταχώρηση των θαλασσίων συνόρων με τη Λιβύη

Η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση στον ΟΗΕ για την καταχώρηση του συμφώνου που υπογράφηκε με τη Λιβύη, το οποίο καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα ζήτησε από τον οργανισμό να καταγράψει το μνημόνιο την Τετάρτη, δήλωσαν οι διπλωματικές πηγές, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω περιορισμών στην ομιλία στα μέσα ενημέρωσης

Σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών: «Κάθε συνθήκη και κάθε διεθνής συμφωνία που συνάπτεται από οποιοδήποτε Μέλος των Ηνωμένων Εθνών … καταχωρείται το συντομότερο δυνατόν στη γραμματεία και δημοσιεύεται από αυτήν».

Το σύμφωνο με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης (GNA) υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου και ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Τουρκίας στις 5 Δεκεμβρίου.

Αρχίζει να ισχύει από τις 8 Δεκεμβρίου, αφού οι δύο χώρες το δημοσίευσαν στις αντίστοιχες επίσημες εφημερίδες της κυβερνήσεως.

Το μνημόνιο που ορίζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες των δύο χωρών απορρίπτει μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες άλλων περιφερειακών χωρών και διεθνών εταιρειών και αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων και των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών των Η.Π.Α., η περιοχή της Μεσογείου εκτιμάται ότι θα έχει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Τουρκία κάλεσε τις περιφερειακές χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που βασίζεται στην ισότητα σε αυτούς τους πόρους, αλλά οι εκκλήσεις της προσέκρουσαν σε ώτα κουφών.

Η Άγκυρα συνεχίζει τις εργασίες γεώτρησης και έρευνας στην περιοχή υπό την προστασία του ναυτικού της χώρας, σύμφωνα με το Anadolu./ibna