«Ιστορική» κοινοβουλευτική πλειοψηφία εγκρίνει το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού

«Ιστορική» κοινοβουλευτική πλειοψηφία εγκρίνει το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού

Το νομοσχέδιο που χορηγεί στους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό το δικαίωμα ψήφου σε εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους εγκρίθηκε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη το βράδυ.

Σε μία όπως “ονομάστηκε” ιστορική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης κατάφερε να εξασφαλίσει 288 ψήφους υπέρ, καθώς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξαν επίσης τη νομοθεσία, μαζί με την κυβερνών Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα για την Αλλαγή, το Κομμουνιστικό Κόμμα και την Ελληνική Λύση. Το κόμμα DiEM25 ψήφισε μόνο υπέρ συγκεκριμένων άρθρων.

Ως αποτέλεσμα, το νομοσχέδιο κατέγραψε πρωτοφανή επίπεδα έγκρισης, ενώ η κυβέρνηση κατόρθωσε να επιτύχει το στόχο της ενοποίησης των βουλευτών και την επίτευξη συναίνεσης και συμβιβασμού. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου απαιτούσαν τη στήριξη τουλάχιστον 200 βουλευτών για να γίνουν νόμος του κράτους.

Οι Έλληνες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό θα μπορούν τώρα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής για να εκλέξουν βουλευτές, με τις ψήφους τους να είναι εντελώς ίσες με το εκλογικό σώμα που κατοικεί στην Ελλάδα. Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας, εν τω μεταξύ, θα αυξηθεί από 12 σε 15.

Απευθυνόμενος στο Σώμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ημέρα “ιστορική”. «Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πραγματικά ιστορική, διότι ανταποκρίνεται σε μια μακρόχρονη απαίτηση και μια σημερινή ανάγκη, ανοίγοντας το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Έλληνες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Έπρεπε να περάσουν σαράντα τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες για να δοθεί πνοή στο άρθρο 51 του Συντάγματος. Είμαι περήφανος που συμβαίνει αυτό με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και, όπως φαίνεται, μέσω μιας ευρείας διακοινοβουλευτικής συναίνεσης».

Ο κύριος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αποκάλυψε την απόφαση του κόμματός του να υποστηρίξει τη νομοθεσία, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία για την τροποποίηση του νόμου ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση./ibna