Η ΕΕ παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της Βόρειας Μακεδονίας

Η ΕΕ παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της Βόρειας Μακεδονίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η πρώτη προτεραιότητα στο σχέδιο εξωτερικής πολιτικής της γειτονικής χώρας. Ο Dimitrov έκανε τα σχόλια αυτά με την ευκαιρία της 50ής επετείου της διπλωματίας της χώρας στη διάσκεψη «50 χρόνια της μακεδονικής διπλωματίας», που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και το Διπλωματικό Σώμα.

«Κάθε χώρα στη διπλωματία τονίζει την ταυτότητά της, την πολιτιστική της αξία, την ιστορική της παράδοση. Ο ρόλος της διπλωματίας είναι να οικοδομήσουμε γέφυρες, φιλίες και τα πρώτα 50 χρόνια είναι πάντα τα πιο δύσκολα στην οικοδόμησή της», δήλωσε ο Dimitrov.

Ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε ότι η επαγγελματική διπλωματία είναι το θεμέλιο της επιτυχίας και το υπουργείο Εξωτερικών είναι το σπίτι που διατηρεί, αναβαθμίζει και κινητοποιεί τις εμπειρίες αυτών των χρόνων.

«Οι διδαχές του παρελθόντος, όταν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα εμποδίζουν τις διαδικασίες ένταξης αλλά και χρησιμεύουν ως δικαιολογία για την ανεύθυνη εσωτερική πολιτική, φέρνουν την επιλογή μιας αποφασιστικής και ενεργητικής προσέγγισης για την καθιέρωση του κράτους ως σταθερού και υπεύθυνου περιφερειακού και ευρωπαϊκού φορέα. Η άσκηση πολιτικής ανοικτής πρόσβασης με στόχο την επίλυση προβλημάτων και ανοιχτών θεμάτων θα πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο των διπλωματικών δραστηριοτήτων μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής.

Από την πλευρά του ο Σλοβένος πρεσβευτής στα Σκόπια, Milan Jazec, δήλωσε ότι τα πρώτα 50 χρόνια οικοδόμησης μιας διπλωματίας είναι τα πιο δύσκολα.

«Σήμερα γιορτάζετε 50 χρόνια διπλωματίας. Σημαίνει ότι κατορθώσατε. Η Βόρεια Μακεδονία και η Σλοβενία ​​είναι πολύ παρόμοιες και η διπλωματία ξεκίνησε με ανεπίσημες δυνατότητες», δήλωσε ο Jazec. Ο Σλοβένος πρεσβευτής εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βόρεια Μακεδονία θα ολοκληρώσει σύντομα το επίσημο μέρος και θα γίνει μέρος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και θα αρχίσει να ενεργεί ως μέρος αυτής./Ibna