Τσίπρας: Η ώρα των κυρώσεων και οι έξι πρωτοβουλίες

Τσίπρας: Η ώρα των κυρώσεων και οι έξι πρωτοβουλίες

Αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη αλλά και κριτική διαμήνυσε ότι θα ασκήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο φως των εξελίξεων της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης. Μιλώντας στην Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  υπογράμμισε πως  είναι η ώρα των κυρώσεων για την Άγκυρα.  “Δεν είμαστε στην φάση των δηλώσεων αλλά των κυρώσεων”, είπε χαρακτηριστικά.

“΄Η θα υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις σήμερα ή οι ελληνικές φρεγάτες θα είναι αύριο στην Κρήτη, όταν θα είναι πια αργά”, εξήγησε τονίζοντας πως η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει “αραγές εθνικό μέτωπο” απέναντι στην Τουρκία.

Επισήμανε ωστόσο ότι θα ασκεί κριτική αλλά τόνισε πως “δεν θα κάνουμε ότι έκανε ο κ. Μητσοτάκης με την Συμφωνία των Πρεσπών”. “Ήταν αυτός που δίχασε τον ελληνικό λαό”, υπενθυμίζοντας την κριτική που ασκούσε η Ν.Δ. στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα και στον χειρισμό των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τόνισε δε πως δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάσουν την κυβέρνηση οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών. “Αποτελεί το τίμημα της επιτυχίας που προωθήσαμε τον αγωγό East Med, το τίμημα της πολιτικής των συνεργασιών που προωθήσαμε στην Μεσόγειο”, είπε, καθώς και εξαιτίας της  “εφαρμογής μιας απολύτως λανθασμένης αλλαγής στρατηγικής, της ελληνικής κυβέρνησης, στο πεδίο των εθνικών θεμάτων”.

Έξι πρωτοβουλίες

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως στηρίζει την πολιτική των ανοιχτών διαύλων, την επανεκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τη διεθνοποίηση του ζητήματος “της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης”. Παράλληλα χαρακτήρισε θετική την στήριξη του State Department, την Ε.Ε. και τους εταίρους της χώρας.

Παράλληλα πρότεινε έξι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες: Εφαρμογή των κυρώσεων για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και επέκταση τους και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed, με αφορμή το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Την σύγκλιση της Συνόδου του Νότου, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη.

“Πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016”, πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμη ένα πολιτικό unfair από τον Μητσοτάκη

Την συνεδρίαση σημάδεψε ωστόσο η αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αίθουσα του Κοινοβούλιο λίγο πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. “Καταγράφει ακόμη ένα κοινοβουλευτικό unfair στο ενεργητικό του και μάλιστα σε μια ιστορική, όπως ο ίδιος δήλωσε, συνεδρίαση”, ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν.Δ.: Διχάζει ο Τσίπρας

“Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης” ήταν ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. “Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε μικροκομματικές αντιπαλότητες. Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα, δεν είναι όμως επιλογή των Ελλήνων και του Πρωθυπουργού”, υπογραμμίζει το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

“Συναινετική γραμμή αλλά θα επισημαίνουμε τα λάθη”, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στην πράξη την προσήλωσή του στην εθνική και συναινετική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά. Αυτό όμως δε σημαίνει να μην ασκεί το καθήκον του και να μην επισημαίνει λάθη, αρρυθμίες και αντιφάσεις, που μπορεί να εκθέσουν τη χώρα και πρέπει να διορθωθούν”, απαντήσαν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης./ibna