Ο Thaci αντιδρά στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας: Στο Recak ήταν σφαγή όχι «γεγονός»

Ο Thaci αντιδρά στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας: Στο Recak ήταν σφαγή όχι «γεγονός»

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci επισκέφθηκε την Τρίτη το Reçak για να τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θυμίζοντας τους 45 Αλβανούς πολίτες που σκοτώθηκαν από την αστυνομία και τις στρατιωτικές δυνάμεις της Σερβίας τον Ιανουάριο του 1999.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Thaci αντέδρασε σε ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Πρίστινα, η οποία αναφέρεται στις σφαγές που έλαβαν χώρα στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 ως «γεγονότα».

«Τη διεθνή ημέρα που τιμά τη γενοκτονία, το μήνυμα μου από το Reçak προς τους γραφειοκράτες της σχετικοποίησης ήταν σαφές: στο Reçak ήταν μια σφαγή, όχι ένα “γεγονός”. Το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία υπέστησαν γενοκτονία, όχι μια “πολιτική σύγκρουση”. Η δικαιοσύνη θα κυριαρχήσει, όχι ψέματα, αρνήσεις και πλαστά βραβεία Νόμπελ», έγραψε ο Thaci  στο Twitter.

Η απόφαση του Βασιλικού Δικαστηρίου στην Πρίστινα εναντίον του πρώην Σέρβου υπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ivan Todosijevic, καταδικάζοντάς τον σε φυλάκιση δύο ετών για άρνηση της σφαγής του Recak, πυροδότησε μια συζήτηση στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, με τις αρχές του Βελιγραδίου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, να αρνούνται τη σφαγή που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1999 εναντίον Αλβανών άοπλων αμάχων στο χωριό Recak στο Κοσσυφοπέδιο. Μετά την αντίδραση του Σέρβου προέδρου, η ΕΕ εξέδωσε επίσης ανακοίνωση που ανέφερε ότι δεν υπάρχει χώρος για άρνηση ή συσχέτιση των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Recak τον Ιανουάριο του 1999.

Επίσης, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα εξέδωσε σύντομη ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας σχετικά με το Recak.

Η δήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Πρίστινα, 7 Δεκεμβρίου 2019

«Η εμπρηστική ρητορική και ο ιστορικός ρεβιζιονισμός που είδαμε πρόσφατα σε σχέση με τα γεγονότα του 1999 είναι απαράδεκτα. Προειδοποιούμε επίσης κατά της επιλεκτικής δίωξης του λόγου με βάση τον πολιτικό προσανατολισμό ή την κοινότητα. Η ελευθερία του λόγου αποτελεί από καιρό βασική αρχή της δημοκρατίας. Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας θέτουν μια ακόμη υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να επιστρέψουν στο τραπέζι και να επαναπροσανατολίσουν τις ενέργειές τους για το μέλλον με ομαλοποίηση των σχέσεων τους»./ibna