Τουρκία: Πλεόνασμα 1,55 δισ. σημείωσε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο

Τουρκία: Πλεόνασμα 1,55 δισ. σημείωσε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σημείωσε πλεόνασμα ύψους σχεδόν 1,55 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Τα στοιχεία σημειώνουν πτώση 1 δισ. δολαρίων από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας έδειξαν ότι το δωδεκάμηνο κυλιόμενο πλεόνασμα της χώρας ανήλθε σε 4,33 δισ. δολάρια.

Έρευνα του Πρακτορείου Anadolu τη Δευτέρα έδειξε ότι ομάδα οικονομολόγων είχε υπολογίσει το υπόλοιπο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε πλεόνασμα ύψους 1,6 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο.

Η πρόβλεψη της ομάδας των 13 οικονομολόγων κυμάνθηκε μεταξύ 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

“Αυτή η εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται κυρίως στο έλλειμμα ισοζυγίου αγαθών ύψους 924 εκατ. δολαρίων έναντι του πλεονάσματος των 630 εκατ. δολαρίων που παρατηρήθηκε τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους”, ανέφερε η τράπεζα.

Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα  ανέφερε επίσης ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας – εξαιρουμένου του χρυσού και της ενέργειας – σημείωσε πλεόνασμα ύψους 5,3 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο του 2019, μειωμένο κατά 700 εκατ. δολάρια κατά τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Τα ταξιδιωτικά στοιχεία, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού των υπηρεσιών, σημείωσαν καθαρή εισροή ύψους σχεδόν 2,76 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 238 εκατ. δολαρίων σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο, προέβλεπε αναλογία του τρέχοντος ισοζυγίου συναλλαγών προς το ΑΕΠ κατά 0,1% για το 2019./ibna