Δύο μήνες μετά τις εκλογές το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να είναι χωρίς κυβέρνηση

Δύο μήνες μετά τις εκλογές το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να είναι χωρίς κυβέρνηση

Δύο μήνες μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ακόμη σχηματίσει νέα κυβέρνηση και θεσμούς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Vetevendosje και η Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου, που κέρδισαν τις εκλογές, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τον κυβερνών συνασπισμό. Το LDK θέλει τη θέση του προέδρου στις επόμενες εκλογές και περισσότερα υπουργεία.

Εν τω μεταξύ, Vetevendosje θα έχει τη θέση του πρωθυπουργού, την οποία θα καταλάβει ο ηγέτης του, Albin Kurti. Μέχρι στιγμής, τα δύο κόμματα έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναντήσεις όπου το κυβερνητικό πρόγραμμα έχει εναρμονιστεί, αλλά το ζήτημα του προέδρου εμποδίζει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Πρίστινα πιέζουν να μη χαθεί χρόνος για τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης, έτσι ώστε να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος με τη Σερβία το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να επιτύχουν μια ειρηνική και τελική συμφωνία μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου μέχρι το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Η συμφωνία προβλέπει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία./ibna