Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που διεξήχθη στο φως των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το μπρα-ντε-φερ δηλώσεων και ανταπαντήσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την Προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων και για τις θέσεις που παρουσίασε η Ελλάδα στο  Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι Νίκος Δένδιας ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης – όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η Ελλάδα για την κυβέρνηση της Λιβύης ώστε να τονιστεί ότι δεν εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα – δεν συμμορφωθούν.

Την ίδια ώρα η Αθήνα γνωστοποιεί με επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας τις  ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επιστροφή στην “ενεργητική εξωτερική πολιτική” και την διατήρηση του διαλόγου και της επικοινωνίας με την Άγκυρα ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην υπουργός εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής: “Συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για να επιστρέψει η εξωτερική μας πολιτική στο ενεργητικό επίπεδο που πρέπει πάντοτε να είναι, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο στη βάση αυτή για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας”.

Ο ίδιος έθεσε στο Συμβούλιο την ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις που έχουν ληφθεί σε σχέση με την παράνομη δραστηριότητα στην Κύπρο και  να επεκταθούν  σε παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περίπτωση εφαρμογής “της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη”.

Παράλληλα ζήτησε την λήψη ενεργητικών μέτρων όπως η σύγκληση της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου” αλλά και την ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας, άμεσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης “όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα” και να ξαναρχίσουν οι εργασίες οι διερευνητικές./ibna