Vucic: «Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την υποστήριξη της»

Vucic: «Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την υποστήριξη της»

Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης θα υπογράψουν Vucic Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic ο οποίος έφτασε χτες στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και την διμερή συνεργασία.

Ο Σέρβος Πρόεδρος ευχαρίστησε για τη  φιλοξενία του, τονίζοντας τη φιλία μεταξύ των χωρών, τις οικονομικές συναλλαγές και την πολιτική υποστήριξη της Ελλάδας στην Σερβία.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας πάντα και παντού θα υποστηρίζουμε την Ελλάδα  και δεν θα αλλάξουμε τη θέση μας στην Κύπρο» δήλωσε ο Vucic.

Ο Σέρβος Πρόεδρος τόνισε ότι Σερβία και Ελλάδα αλληλοϋποστηρίζονται πολιτικά σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς, προσθέτοντας ότι τα δύο έθνη ήταν δίπλα-δίπλα στις δυσκολίες.

Ευχαρίστησε την υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, προσθέτοντας ότι η Σερβία γνώριζε ότι είχε ορισμένες προϋποθέσεις που δεν είχαν άλλοι «συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια”.

«Έχετε πάντα υπόψη τα συμφέροντα της Σερβίας, την εγγύτητα των χωρών μας και είμαι βέβαιος ότι αυτή η επίσκεψη θα δώσει νέα ώθηση στις ήδη καλές μας σχέσεις, συμπλήρωσε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, που σημείωσε σημαντική πρόοδο.

«Πρώτα απ ‘όλα, η Ελλάδα είναι μέλος της Ένωσης και της Ευρωζώνης εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Θέλουμε μια Ευρώπη ειρήνης και σταθερότητας και χρειαζόμαστε και τις άλλες χώρες εκτός της ΕΕ για να την οικοδομήσουμε. Θέλουμε όλοι μας να οικοδομήσουμε μαζί έναν νοτιοανατολικό πυλώνα της ΕΕ, να αφήσουμε πίσω τους πολέμους και τις διαφωνίες – είπε ο Παυλόπουλος.

Οποίος θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ πρέπει να πληροί όλα τα ευρωπαϊκά κριτήρια πριν από την ένταξη χωρίς καμία έκπτωση, ενώ επιπροσθέτως πρέπει να επιλύσει όλες τις διαφωνίες με τις άλλες χώρες.

Η Σερβία έχει κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, έχει ανοίξει πολλά κεφάλαια και γι ‘αυτό συνεχίζει με την ευρωπαϊκή προοπτική. Βρίσκεστε στο ύψος της αποστολής σας και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να προχωρήσετε προς την ΕΕ – είπε ο Πρόεδρος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα του δεσμεύεται για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Αναφέρθηκε επίσης στην Τουρκία και στις σχέσεις της με τις άλλες χώρες, αλλά και στα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία είπε ότι δεν κάνει σεβαστά. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα θέλει μια γρήγορη λύση στο Κυπριακό.

Μετά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων, θα διεξαχθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης θα απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της πόλης των Αθηνών και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες.

Την Τετάρτη,  δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Σέρβου Προέδρου, ο Vucic θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με το οποίο έχουν παλιά γνωριμία, στενές προσωπικές σχέσεις και κομματικές καθώς τα κόμματα των οποίων ηγούνται ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Vucic και Μητσοτάκης, θα ηγηθούν της Τρίτης Ανώτατης Συνόδου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας και στη συνέχεια θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για τη σύναψη στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών, καθώς και σειρά σημαντικών συμφωνιών σύμφωνα με πληροφορίες από Σερβικές διπλωματικές πηγές.

Ο Aleksandar Vucic κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο Β’.

Τον Σέρβο Πρόεδρο συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ivica Dacic, Ενέργειας Aleksandar Antic, Άμυνας Aleksandar Vulin, Παιδείας Mladen Šarčević και τον Υφυπουργό Οικονομίας Dragan Stevanovic./ibna