Βόρεια Μακεδονία: Μεικτά μηνύματα από τις Βρυξέλλες

Βόρεια Μακεδονία: Μεικτά μηνύματα από τις Βρυξέλλες

Οι συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να αρχίσουν την άνοιξη και να διορθωθεί έτσι το λάθος που έγινε εις βάρος των δύο χωρών τον Οκτώβριο. Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Oliver Varhelyi έκανε τα σχόλια αυτά χθες σε άτυπη συνάντηση με τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχαν επίσης υπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.

Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι το επόμενο έτος η χώρα θα λάβει μια ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών, αλλά δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές παρουσιάζονται επιφυλακτικοί. Δεν βλέπουν πιθανό το ενδεχόμενο οι δύο χώρες να λάβουν το πράσινο φως στη διάσκεψη κορυφής του Ζάγκρεμπ τον Μάιο, καθώς είναι αδύνατο για τα κράτη μέλη να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη γαλλική μεθοδολογία μέχρι τότε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Nicola Dimitrov δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η χώρα επικεντρώνεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ανακοίνωσε επίσης την επίσκεψη του Επιτρόπου Διεύρυνσης στα Σκόπια.

«Μας είπαν ότι θα υπάρξει μια απόφαση τον Ιούνιο, οπότε έπρεπε να το διορθώσουμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση στα Δυτικά Βαλκάνια εκτός από την ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν βλέπουμε τίποτα νέο εδώ, καμία νέα ελπίδα για μια αλλαγή στη θέση της Γαλλίας, δηλαδή μια αλλαγή στη θέση του Γάλλου Προέδρου. Η νέα μεθοδολογία πρέπει να συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη και είναι υπό αμφισβήτηση πότε θα συμβεί αυτό”, λέει η Malinka Ristevska Jordanova του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Η άτυπη συνάντηση στις Βρυξέλλες προηγήθηκε της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ./ibna