Κούσιος: «H προετοιμασία για την προσφυγή στη Χάγη έχει ολοκληρωθεί»

Κούσιος: «H προετοιμασία για την προσφυγή στη Χάγη έχει ολοκληρωθεί»

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, το πρωί της Τρίτης αναφέρθηκε στις επικρίσεις για το κυβερνητικό έργο που δέχεται η κυβέρνηση και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις για το κυβερνητικό έργο και τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι στο μέτρο του δυνατού οι τόνοι θα είναι χαμηλοί. «Εκεί που χρειάζεται ν ανέβουν οι τόνοι, θ’ ανέβουν» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι θα υπάρχει πολιτικός πολιτισμός στο μέτρο που μπορεί να το επιβάλει.

Ο Εκπρόσωπος χαιρέτησε το γεγονός της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας θετικότατη την εξέλιξη η οποία είναι απόρροια πολλών μέτρων και ενεργειών που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια αλλά και ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Σε ερώτηση για την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε ότι ο Charles Michel τηλεφώνησε στον Νίκο Αναστασιάδη, για να συζητήσουν τα θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θέματα που απασχολούν την Κυπριακή Δημοκρατία και τα γνωστά θέματα που είναι η πολιτική της Τουρκίας και το μνημόνιο συναντίληψης που έχει υπογράψει με τη Λιβύη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Κούσιος.

Σε ερώτηση για τις σκέψεις του Νίκου Αναστασιάδη και το αν έχουν οριστικοποιηθεί και πως θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχουν οριστικοποιηθεί οι σκέψεις και έχουν γνωστοποιηθεί στον Πρόεδρο του Συμβουλίου, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει ξεκάθαρα τα θέματα, και σε απόλυτη συνεννόηση με την Ελλάδα, θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» πρόσθεσε ο Κυριάκος Κούσιος.

Ο Εκπρόσωπος δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις κυρώσεις στην Τουρκία, καθώς όπως σημείωσε ότι αυτά είναι θέματα που δεν επιθυμεί δημόσιο διάλογο.

«Πιστεύω ότι πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση να αφεθούν να κάνουν εκείνα που χρειάζεται. Αναμφίβολα, στόχος και σκοπός είναι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό ψήφισμα και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα έχουν σχέση με τις κυρώσεις οι οποίες πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία ούτως ώστε να αναγκαστεί να σταματήσει ή να έχει κάποιο κόστος αν δεν σταματήσει τις έκνομες ενέργειες, οι οποίες καθημερινά παρουσιάζονται με άλλη μορφή» δήλωσε ο Κυριάκος Κούσιος.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί η κυβέρνηση για τις δηλώσεις του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι παράνομο, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «στη γλώσσα της διπλωματίας μπορούν να λεχθούν πολλά. Σημασία έχει το ότι υπάρχει ευήκοον ους από τους εταίρους μας στην ΕΕ, υπάρχει συνδυασμένη πολιτική και συνδυασμένες ενέργειες από την Ελλάδα και την Κύπρο διότι το θέμα αφορά και τις δύο χώρες και πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Αρκεί να πω ότι κρίθηκε αναγκαίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναχωρήσει από αύριο για να έχει διάφορες επαφές για να προετοιμαστεί καλύτερα το έδαφος και για να γίνουν συναντήσεις του Προέδρου με αρχηγούς κρατών ή/και αξιωματούχους των Βρυξελών για να προετοιμαστεί καλύτερα η προσπάθειά μας να έχουμε αποτελέσματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Καταλήγοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημέρωσε ό,τι η προετοιμασία για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα ή ενέργειες που πρέπει να ληφθούν. Είμαστε πανέτοιμοι γι’ αυτό»./ibna