Οι επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο απαιτούν επείγουσα θεραπεία κατά της διαφθοράς

Οι επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο απαιτούν επείγουσα θεραπεία κατά της διαφθοράς

Μια έκθεση που καταρτίστηκε από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Κοσσυφοπέδιο επισημαίνει ότι οι αντιλήψεις των επιχειρήσεων για το επίπεδο διαφθοράς στη χώρα έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με τους ερωτηθέντες να κάνουν λόγο για αδύναμο κράτος δικαίου και έλλειψη πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αυτά τα στοιχεία κατέστησαν διαθέσιμα κατά τη δημοσίευση της μελέτης με τίτλο «Η αντίληψη της διαφθοράς από τις επιχειρήσεις», η οποία περιελάμβανε έρευνες σε 256 επιχειρήσεις από διαφορετικούς τομείς.

“Οι επιχειρήσεις ερωτώνται επίσης για το επίπεδο διαφθοράς στη χώρα, καθώς και για τη συχνότητα της διαφθοράς και το 46,88% αντιλαμβάνεται τη διαφθορά ως συστηματική, ενώ το 32,31% αντιλαμβάνεται τη διαφθορά ως σποραδική. Έτσι, εδώ βλέπουμε μια σαφή διάκριση μεταξύ επιχειρήσεων σε δύο διαφορετικές διαστάσεις, οπότε αυτό μπορεί να σχετίζεται επίσης με τη φύση των επιχειρήσεων, όπου ορισμένοι έχουν υψηλότερες αλληλεπιδράσεις με εκείνα τα ιδρύματα που είναι πιο διεφθαρμένα από κάποια άλλα», δήλωσε η Ardita Hajra του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου στο Κοσσυφοπέδιο.

Η έκθεση δείχνει ότι το 42% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί, σε σύγκριση με τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ το 35% πιστεύει ότι παρέμεινε στα ίδια επίπεδα./ibna