Β-Ε: Ολοκληρώθηκε ο Χάρτης με υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου

Β-Ε: Ολοκληρώθηκε ο Χάρτης με υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη (Β-Ε), Kathleen Kavalec, και ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστικού και εισαγγελικού συμβουλίου, Milan Tegeltija, υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεννόησης για την παράδοση της υπόθεσης του χάρτη για εγκλήματα πολέμου .

Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη εξηγεί σε δήλωσή της ότι ο χάρτης για τα εγκλήματα πολέμου που ξεκίνησε το 2014 είναι ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό εργαλείο που αναπτύχθηκε από την αποστολή και περιέχει ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με ολοκληρωμένες υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που οριστικοποιήθηκαν από τη δικαστική εξουσία της Β-Ε. Ο πρωταρχικός στόχος του Χάρτη είναι να αυξηθεί η διαφάνεια στη διεκπεραίωση των υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου στη Β-Ε και να δοθεί η δυνατότητα στο κοινό να κατανοήσει καλύτερα το έργο της δικαστικής εξουσίας της Β-Ε.

Η Αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη αναγνωρίζει ότι το Κέντρο Δικαστικής Τεκμηρίωσης διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη συλλογή και διάδοση δικαστικών συμμετοχών και νομικών γνωμοδοτήσεων.

«Για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Χάρτη Εγκλημάτων Πολέμου, η Αποστολή έχει προσδιορίσει το Κέντρο ως την πλέον κατάλληλη μονάδα για τη διαχείριση και ενημέρωση του Χάρτη. Η Αποστολή πιστεύει ακράδαντα ότι το ΚΕΠΚ πρέπει να υποστηρίξει περαιτέρω το Κέντρο Δικαστικής Τεκμηρίωσης, ενισχύοντας τις ικανότητες και διευρύνοντας το ρόλο του στο Συμβούλιο», δήλωσε η Kavalec.

Ο κ. Tegeltija εξέφρασε την εκτίμησή του στην Αποστολή του ΟΑΣΕ για τη συνεχή υποστήριξή της, η οποία επεκτάθηκε εδώ και πολλά χρόνια, στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου γενικότερα. Τόνισε ότι το συμβούλιο θα αναλάβει τον Χάρτη Εγκλημάτων Πολέμου από την αποστολή του ΟΑΣΕ, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να παρουσιάσει στο κοινό συνοπτική επισκόπηση όλων των ολοκληρωμένων περιπτώσεων εγκλημάτων πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουν την εταιρική σχέση και τη συνεργασία όχι μόνο στον τομέα των εγκλημάτων πολέμου αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη λήψη συστηματικών μέτρων για την ενίσχυση του συνολικού δικαστικού συστήματος στη Β-Ε», σημείωσε ο Tegeltija .

Ο χάρτης στοχεύει επίσης στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της διερεύνησης και της διεκπεραίωσης των εγκλημάτων πολέμου και στην ανάγκη να έχει πρόσβαση το κοινό σε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με υποθέσεις που έχουν ολοκληρωθεί από το δικαστικό σώμα./Ibna