Την προκλητικότητα της Τουρκίας ανέπτυξε στο ΣΕΥ ο Δένδιας

Την προκλητικότητα της Τουρκίας ανέπτυξε στο ΣΕΥ ο Δένδιας

Τους ομολόγους του Υπουργούς Εξωτερικών στην ΕΕ ενημέρωσε ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, για την τουρκική προκλητικότητα και τα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε με τη Λιβύη, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του με το πέρας του Συμβουλίου.

«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας προσθέτοντας ότι παραβιάζεται έτσι η συμφωνία Skhirat, ενώ είναι ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τόνισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση ανέδειξε το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων. Επιπροσθέτως ζήτησε τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν με τη νομιμότητα, ενώ απαίτησε και τη στήριξη των εταίρων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Νίκος Δένδιας εξήγησε επίσης με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Εξήγησα, επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία. Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Di Maio, συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή, άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Συμπληρώνοντας ότι «Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης»./ibna