Ευρωβαρόμετρο: Το 85% των βουλγαρικών επιχειρήσεων θεωρεί τη διαφθορά ως ευρέως διαδεδομένη

Ευρωβαρόμετρο: Το 85% των βουλγαρικών επιχειρήσεων θεωρεί τη διαφθορά ως ευρέως διαδεδομένη

Το 85% των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία που ερωτήθηκαν από το Ευρωβαρόμετρο θεωρούν τη διαφθορά ως ευρέως διαδεδομένη στη χώρα, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Δεκεμβρίου.

Αυτό το αποτέλεσμα, ήταν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι σε μια παρόμοια δημοσκόπηση από το Ευρωβαρόμετρο που έγινε το 2017.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 51% των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία είδαν τη διαφθορά ως πρόβλημα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 37%.

Λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά επιλογών σχετικά με το είδος της διαφθοράς που ήταν πιο διαδεδομένη στη Βουλγαρία, το 46% ανέφερε τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων σε αντάλλαγμα δημόσιων συμβάσεων ή επιρροής στη δημόσια τάξη και το 39% ανέφερε τις δωροδοκίες.

Σε ερώτηση αν κάποιος στη Βουλγαρία είχε ζητήσει ή περίμενε από την εταιρεία να δωροδοκήσει, “ρουσφέτι” ή επιπλέον χρήματα σε αντάλλαγμα για άδειες – όπως οικοδομικές, χρήση γης ή περιβαλλοντικές άδειες, μεταξύ άλλων – ή υπηρεσίες, το 12% των ερωτηθέντων δήλωσε ναι, μια πτώση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του 2017.

Εάν κατά τα τελευταία τρία χρόνια πίστευαν ότι η διαφθορά είχε εμποδίσει την εταιρεία τους να πάρει δημόσιο διαγωνισμό ή σύμβαση, το 30% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν στη Βουλγαρία είπε ναι και το 63% είπε όχι.

Το 48% δεν συμφώνησαν ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις στη Βουλγαρία που «πιάστηκαν» για μικροδιαφθορά τιμωρήθηκαν κατάλληλα, ενώ το 75% απέρριψε την ίδια δήλωση για δωροδοκίες ανωτέρων υπαλλήλων.

Πρωτοδημοσιεύθηκε στο Sofiaglobe