Υπευθυνότητα και ενημέρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Υπευθυνότητα και ενημέρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και την εντεινόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας συνεδριάζει αύριο στην Αθήνα το  Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό τον υπουργό Eξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το κόμμα του Αλ. Τσίπρα εγκαλεί την κυβέρνηση για έλλειψη υπευθυνότητας και ενημέρωσης για κρίσιμα εθνικά θέματα.  Τονίζουν ωστόσο πως τα εθνικά θέματα θα πρέπει να μένουν εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης.

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η νέα δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. “Δεν μπορούμε  να μιλάμε για ΜΟΕ όταν υπάρχουν αυτές οι εμπρηστικές δηλώσεις”, τόνισε ο υπουργός άμυνας στον απόηχο των δηλώσεων της Τουρκικής ηγεσίας και την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την ομιλία του πρωθυπουργού για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών, μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν δήλωνε στην βουλή πως τα ΜΟΕ θα συνεχιστούν ενώ σχετικά με τις “φωνές” που συνιστούν πάγωμα τους ανέφερε πως “θα ήταν μεγάλο λάθος”. “Έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι, παρά την κρίση, οφείλουμε να συζητάμε. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος αποκλιμάκωσης της έντασης”, σημείωνε ο Νίκος Δένδιας.

“Δυστυχώς, η έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας  στο ζήτημα του διάλογου ΜΟΕ με την Τουρκία συνεχίζεται. Μπορεί κάποιος να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ποια είναι εν τέλει η θέση της χώρας μας;”, ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας την ασυνεννοησία της προηγούμενης εβδομάδας, με την διαρροή περί παγώματος των ΜΟΕ που αναιρέθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύει την μη συμμετοχή της Ελλάδας στην 5η συνάντηση, της Διαδικασίας του Βερολίνου για το Λιβυκό που άρχισε τον Σεπτέμβριο και διεξάγεται ξανά αυτές τις ημέρες,  στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ε.Ε., ο Αραβικός Σύνδεσμος, ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες.

Στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μεταφέρει το ζήτημα των κυρώσεων ο Τσίπρας

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει  στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών την Πέμπτη στις Βρυξέλλες το θέμα της επιβολής των κυρώσεων από την Ε.Ε. στην Τουρκία για τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την επέκταση τους για τα νότια της Κρήτης. Πρόκειται άλλωστε για βασική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πρόκειται να βάλει ξανά στο τραπέζι στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής./ibna