Μητσοτάκης για αδιαφάνεια και διαφθορά χωρίς λέξη για το όργιο αστυνομικής καταστολής 

Μητσοτάκης για αδιαφάνεια και διαφθορά χωρίς λέξη για το όργιο αστυνομικής καταστολής 

 H γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια, η διαφθορά αποτελούν εθνικά εμπόδια για την ανάπτυξη και παγίδες στο δρόμο της Ελλάδας του 21ου αιώνa δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ημερίδα με θέμα: «Τεχνολογία για τη Διαφάνεια», χωρίς φυσικά να πει λέξη για το όργιο αστυνομικής καταστολής και καταπάτησης των ατομικών ελευθεριών των τελευταίων ημερών. 

Αναφερόμενος στη πολιτική της κυβέρνησής του προέταξε την ίδρυση της  Εθνικής Αρχής Διαφάνειας η οποία ενοποιεί έξι αυτοτελείς έως τώρα και αποσυνδεδεμένες υπηρεσίες, που ωστόσο έχουν συναφές αντικείμενο και οι δράσεις της “θα αναπτύσσονται, μεθοδικά και από ένα κοινό κέντρο, ενώ θα πλαισιώνονται και από ιδιωτικούς φορείς κι έτσι θα αυξάνεται και η αποτελεσματικότητά τους”. 

Αναφέρθηκε στον ρόλο της τεχνολογίας και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους που προωθεί η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης:“… η νομοθέτηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής δικογράφων από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ώστε κάθε δικαστική απόφαση να μπορεί να παρακολουθείται πια on line. Οι φορολογικές αρχές είναι, πλέον συνδεδεμένες οριζόντια, αλλά και με τις τράπεζες, καθώς επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Περιορίζεται, με αυτόν τον τρόπο, το πεδίο του οικονομικού εγκλήματος. Ενώ, σε ένα άλλο επίπεδο, οι Ταυτότητες Νέου Τύπου θα σαρώσουν την θολή γραφειοκρατία σ΄ όλο το φάσμα των επαφών με το κράτος. Και βέβαια, ως «ομπρέλα» σε όλα αυτά θα λειτουργεί η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας. Που θα κατατάξει τις κρίσιμες εθνικές υποδομές σε ειδική κατηγορία προστασίας. Αλλά θα επιβλέπει καθημερινά και την τήρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ασφάλεια συστημάτων δικτύων και πληροφοριών”. 

Παραβλέποντας το όργιο αστυνομικής καταστολής που κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από όσα επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε λέγοντας: “Η λιγότερη διαφθορά και η περισσότερη διαφάνεια είναι πρωτίστως ζήτημα νοοτροπίας που καλλιεργείται μόνο μέσα από την επανανομιμοποίηση του κράτους και των μηχανισμών του. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι, σύντομα, το πολιτικό παράδειγμα που εκπέμπουμε θα κινητοποιήσει ολόκληρη την κοινωνία. Ο πολίτης πρέπει να εμπιστευθεί και πάλι το κράτος, όταν αντιληφθεί ότι αυτό λειτουργεί στο όνομά του. Όταν παράγει έργο προς όφελος όλων. Θα ανακτήσει τον σεβασμό του στους θεσμούς, όταν διαπιστώσει ότι αυτοί τον υπηρετούν σωστά. Όταν δικαιώνουν τον ρόλο τους ως αρμών της κοινωνίας”./ibna