Δένδιας: Εργαζόμαστε για μια θετική εξέλιξη στην ευρωπαϊκή πορεία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Δένδιας: Εργαζόμαστε για μια θετική εξέλιξη στην ευρωπαϊκή πορεία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Πρόγευμα εργασίας παρέθεσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με προσκεκλημένους των Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov και τον εκτελών χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας Gent Cakaj. Στο πρόγευμα εργασίας συμμετείχαν 20 Υπουργοί Εξωτερικών και το σύνολο σχεδόν των χωρών μελών της ΕΕ με αντιπροσώπους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική των δύο αυτών χωρών και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων ευρύτερα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο προώθησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυο χωρών.

Μετά το πέρας του προγεύματος ο Νίκος Δένδιας προέβη σε δηλώσεις προς τον τύπο, σημειώνοντας:

«Είχαμε σήμερα τη χαρά να διοργανώσουμε, με ιδιαίτερη επιτυχία τολμώ να πω, ένα πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προσκεκλημένους τους δύο συναδέλφους από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Συγκεντρώθηκαν σήμερα άνω των είκοσι Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών. Χρήσιμη πρώτη ευκαιρία, μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

Υπεβλήθη αίτημα για βελτίωση της μεθοδολογίας διεύρυνσης και την ανάγκη να διατηρηθεί στο προσκήνιο η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά και των υπολοίπων χωρών της περιοχής, πάντοτε βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Πιστεύω ότι, σε κάποιο βαθμό, κάτι πετύχαμε σήμερα. Μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση κι ένα βήμα μπροστά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη, ενδεχομένως τον προσεχή Μάρτιο, προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Είναι παράγοντας σταθερότητας και προώθησης της συνεργασίας και θα συνεχίσει να λαμβάνει σαφείς πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε λίγο θα συμμετάσχω στο Συμβούλιο Υπουργών όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα του ανυπόστατου μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων»./ibna