Το πόρισμα της Επιτροπής της Βενετίας προκαλεί πολιτικές συζητήσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Το πόρισμα της Επιτροπής της Βενετίας προκαλεί πολιτικές συζητήσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Τα συμπεράσματα της Επιτροπής της Βενετίας, αναφορικά με την αναθεώρηση του νόμου για τις γλώσσες που προωθούν τη χρήση της αλβανικής γλώσσας έχουν ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο και έχουν προκαλέσει συζητήσεις στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev προτρέπει να γίνουν σεβαστές οι συστάσεις της Βενετίας και προειδοποιεί για την μη αναθεώρηση του νόμου. “Εφόσον συζητήσαμε επίσης την έγκριση του Νόμου, είπαμε ότι θα περιμένουμε την Επιτροπή της Βενετίας και θα την σεβαστούμε. Είναι καλό ότι το όριο χρήσης της ευρωπαϊκής γλώσσας έχει ξεπεραστεί, αλλά εξακολουθούνται να παραβιάζονται ορισμένα δικαιώματα”, δήλωσε ο Zaev.

Αλλά το κόμμα συνασπισμού DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη) δεν είναι σύμφωνο με τον πρωθυπουργό Zaev. “Εάν ανοίξει εκ νέου ο νόμος αυτός, θα ανοίξουμε εκ νέου τη Συμφωνία της Οχρίδας και θα γυρίσουμε πριν από το 2001. Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο νόμος απεστάλη στην Επιτροπή ήταν να εκτιμήσει το δίλημμα του κατά πόσον η διγλωσσία πρέπει να αποτελεί μέρος των τραπεζογραμματίων και των στρατιωτικών στολών. Όσον αφορά τις παρατηρήσεις σχετικά με τη χρήση της γλώσσας στη δικαιοσύνη, πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε δυνατότητες ώστε η αλβανική γλώσσα να μπορεί να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό στο δικαστικό σώμα και σε άλλα τμήματα της διοίκησης”, Δήλωσε ο Bujar Osmani, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

Το VMRO-DPMNE από τη μεριά του απαιτεί να καταργηθεί ο νόμος εξ ολοκλήρου. «Πρέπει να θεσπιστεί νέος νόμος, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις εθνοτικές κοινότητες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και έναν νόμο σύμφωνα με το μέγεθος και την εκπροσώπηση όλων, χωρίς να ευνοούν ορισμένες εθνότητες σε βάρος όλων των άλλων». δήλωσε ο εκπρόσωπος της VMRO-DPMNE, Dimce Arsovski.

Η Συμμαχία για τους Αλβανούς (ASH) τόνισε ότι οι Αλβανοί δεν είναι μειονότητα και ότι η Αλβανική γλώσσα θα πρέπει να ρυθμίζεται από το Σύνταγμα. “Πρώτον, ο νόμος δεν έπρεπε να έχει αποσταλεί καθόλου γιατί είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα. Εμείς οι Αλβανοί δεν είμαστε μια μειονότητα εδώ, αλλά είμαστε μια συστατική κοινότητα άνω του 25%. Ως Συμμαχία για τους Αλβανούς επιμένουμε να κάνουμε συνταγματικές αλλαγές και να κάνουμε την αλβανική μία από τις επίσημες γλώσσες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ASA Arben Taravari.

Η Επιτροπή της Βενετίας συνιστά να καταργηθεί η χρήση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας στο δικαστικό σώμα, περιορίζοντας τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στην εσωτερική και την οργανωτική επικοινωνία, περιορίζοντας τις επίσημες γραπτές ανακοινώσεις ή αναβάλλοντάς τες μέχρι την ορθή εφαρμογή αυτής της διάταξης. Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο νόμος επεκτείνει τη χρήση της αλβανικής γλώσσας, μετατοπίζοντας από ορισμένες απόψεις τα ευρωπαϊκά πρότυπα της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Περιφερειακών και Μειονοτικών Γλωσσών./ibna