Η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα

Η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα πάει το θέμα των τελευταίων προκλήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει τη Δευτέρα, καθώς η Αθήνα προσπαθεί να απομονώσει διπλωματικά την Άγκυρα.

Πιο συγκεκριμένα, η ημερήσια διάταξη της συνάντησης θα συμπεριλάβει το Μνημόνιο Τουρκίας με τη Λιβύη στα θαλάσσια σύνορα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν έχει νομική ισχύ. Ο Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τις τελευταίες εξελίξεις και τη θέση της Αθήνας στο θέμα.

Καθώς η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα, την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνάντησης με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας ρώτησε για την αντίδραση της Γαλλίας στις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και την επόμενη ημέρα η Γαλλία έστειλε μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο στην περιοχή ενδιαφέροντός της ανάμεσα στα νησιά της Ρόδου και της Κρήτης.

Εν τω μεταξύ, Ελλάδα και Τουρκία αντάλλαξαν επιδόθηκαν σε πόλεμο δηλώσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μέσω των αντίστοιχων Υπουργείων Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς απάντησε σε προηγούμενη δήλωση του Τούρκου ομόλογό του Ακσόι.

Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε: “Εάν η ελληνική ηγεσία, που φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός ότι οι ελληνικές κατοχικές δυνάμεις ρίχτηκαν στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του τουρκικού πολέμου της Ανεξαρτησίας, επιθυμεί να αντιμετωπίσουν το παρελθόν της, το σημείο εκκίνησης θα έπρεπε να είναι […] τα εγκλήματα πολέμου του ελληνικού στρατού κατά την εισβολή του στην Ανατολία, καθώς και τα άρθρα της ειρηνευτικής Συνθήκης της Λωζάννης, τα οποία καταδίκαζαν την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση για σφαγές και αγριότητες που διαπράχθηκαν εναντίον των Τούρκων».

Απαντώντας στο σχόλιο, ο Γεννηματάς δήλωσε: ” Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.

Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.

Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου”.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξισορροπεί μεταξύ ισχυρής αλλά προσεκτικής ρητορικής σε απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, προχωρώντας σε διπλωματικές κινήσεις με στόχο να απομονώσει την Άγκυρα και να ακυρώσει τυχόν απόπειρες παράκαμψης του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας ανέφερε “προβλήματα” με την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο τομεάρχης για θέματα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Αθηνών, λέει ότι η «ηρεμία και εγρήγορση» είναι αναγκαία μετά την «παράνομη και αβάσιμη συμφωνία» της Τουρκίας και της Λιβύης.

Πρόσθεσε ότι απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για να μην υπάρξει «de facto» fait accompli και συνέχισε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενεργεί «χωρίς πυξίδα» σε εθνικά θέματα./ibna