Erdogan: Οι  Ισλαμικές χώρες θα πρέπει να αναπτυχθούν οικονομικά για να επιτύχουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας

Erdogan: Οι  Ισλαμικές χώρες θα πρέπει να αναπτυχθούν οικονομικά για να επιτύχουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας

Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan απεύθυνε ομιλία στη διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIΣ) στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επεσήμανε ότι η διάσκεψη χρησιμεύει ως πλατφόρμα για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως οι κοινές επενδύσεις από τις ισλαμικές χώρες, οι εμπορικοί πόλεμοι, οι οικονομικές απειλές και οι προκλήσεις και οι οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της ειλικρίνειας για επιτυχή διαβούλευση, ο Πρόεδρος Erdoğan τόνισε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στη διάσκεψη πρέπει να ακολουθηθούν και να τεθούν σε εφαρμογή. «Ως μουσουλμάνοι, διαθέτουμε ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό δυναμικό, 1,7 δισεκατομμύρια κατοίκους. Σχεδόν το 24% του σημερινού παγκόσμιου πληθυσμού αποτελείται από τους πολίτες των κρατών μελών του ΟΙΣ. Εκτός από τον πληθυσμό τους, οι ισλαμικές χώρες απολαμβάνουν επίσης τεράστιο δυναμικό με τους φυσικούς πόρους και τη στρατηγική τους θέση», δήλωσε ο Erdogan.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το εισόδημα της πλουσιότερης ισλαμικής χώρας είναι μεγαλύτερο κατά 200 φορές από το εισόδημα της φτωχότερης ισλαμικής χώρας, δηλώνοντας ο Erdoğan: «Υπάρχει πολυτέλεια και χλιδή σ’ ένα μέρος της γεωγραφίας μας, ενώ η φτώχεια, η λιμοκτονία και η πείνα επικρατεί στο άλλο μέρος. Ωστόσο, το μερίδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια οικονομία είναι πάνω από 22%, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που έχουν μόνο 330 εκατομμύρια πολίτες, αποτελούν από μόνες τους το 24% της παγκόσμιας οικονομίας. Οι συνολικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου των κρατών μελών του OIΣ ανέρχονται σε περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, παρόλο που οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου έχουν ξεπεράσει τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Δεδομένων αυτών των αριθμών, είναι σαφές ως μέρα ότι αντιμετωπίζουμε μια ανωμαλία και παραδοξότητα».

Προτρέποντας τις Ισλαμικές χώρες να εξετάσουν προσεκτικά τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν το επίπεδο που αξίζουν στο εμπόριο, τη διανομή εισοδήματος, τις επενδύσεις και την εξωτερική πολιτική παρά τις δυνατότητες και τους πόρους τους, ο πρόεδρος Erdoğan σημείωσε: «Θα πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε τον εαυτό μας και να ασχοληθούμε με την αυτοεξέταση πριν κατηγορήσουμε τους άλλους για τα δικά μας προβλήματα. Θα πρέπει να κρατήσουμε εμείς το λογαριασμό από τον να μας αποδίδουν οι άλλοι τον λογαριασμό. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ανοιχτά τα προβλήματά μας χωρίς κανένα κόμπλεξ κατωτερότητας. Πρέπει να διερευνήσουμε τρόπους για να ενισχύσουμε και να διαφοροποιήσουμε τη συνεργασία μας και να ενισχύσουμε το εμπόριό μας μέσω κοινών έργων».

Καλώντας τις Ισλαμικές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μην χάσουν ευκαιρίες, ο Πρόεδρος Erdoğan τόνισε: «Οι υλικές και ιστορικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για να μπορέσουν οι Ισλαμικές χώρες να αναπτυχθούν οικονομικά και να επιτύχουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας. Είναι σημαντικό οι ισλαμικές χώρες να δημιουργήσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συνεργασίας και να τον εφαρμόσουν με αποφασιστικότητα».

Αναφερόμενος στον πρόσφατο σεισμό στην Αλβανία, ο Recep Tayyip Erdoğan σημείωσε ότι η Τουρκία, ως χώρα που γνωρίζει καλά τα δεινά που προκαλεί ένας σεισμός, έχει λάβει τα μέτρα για να βοηθήσει την Αλβανία, αλλά αυτά δεν αρκούν. Επισημαίνοντας ότι είναι ανθρωπιστική ευθύνη των μελών του ΟΙΚ να σταθούν στο πλευρό του λαού της Αλβανίας, ο Πρόεδρος Erdoğan δήλωσε: “Σας ζητώ να παράσχετε κάθε στήριξη με τη δυνατότητα σας για να θεραπεύσετε τις πληγές του αδελφού λαού της Αλβανίας όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν».

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Recep Tayyip Erdoğan είχε διμερή συνάντηση με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Edi Rama, τον Πρόεδρο Alpha Conde της Γουινέας και τον Πρωθυπουργό Aristides Gomes της Γουινέας-Μπισάου, οι οποίοι είναι στην Τουρκία για τη διάσκεψη./ibna